De winter is in aantocht. Nu het wat kouder wordt, is het tijd om de ‘warme’ recepten uit de kast te halen. Het is nog wat te vroeg voor de echte winterrecepten zoals erwtensoep en stamppot, maar lekkere herfstrecepten zijn er natuurlijk ook genoeg. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke hartige preitaart met gehakt?
Preitaart met gehakt: ingrediënten
Deze taart kan met twee verschillende degen gemaakt worden, zoals beschreven in het artikel “hartige taart met gehakt recepten“. In dit geval kies ik de afwerking met bladerdeeg, omdat dat zo’n heerlijk krokant korstje geeft.
- 8-10 vellen bladerdeeg
- 500 gram gehakt
- 2 dunne preistengels, of een dikke
- 200 gram aardappels in kleine blokjes
- 4 eieren
- 1 sjalotje en 1 teentje knoflook
- 125 ml creme fraiche
- Wat geraspte kaast of geitenkaas (naar smaak 50-100 gram)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel paneermeel
Hartige preitaart: de werkwijze
- Snei sjalotje en knoflookteentje fijn en bak ze in een grote pan licht aan. Voeg dan het gehakt toe en bak het rul en bruin.
- Was ondertussen de prei en snijd ze in kleine ringetjes. Voeg de ringetjes en de aardappelblokjes toe aan het gehakt en bak het 5-10 minuten mee tot ze zacht worden. Voeg ook het paprikapoeder en zout en peper naar smaak toe.
- Bekleed een taartvorm met bladerdeeg en bestrooi de bodem met het paneermeel. Dit houdt het vocht vast, zodat ook de bodem goed gaar en niet te slap wordt.
- Doe 3 eieren, creme fraiche en kaas (als je geraspte kaas hebt gekozen) bij elkaar in een kom en klop dit tot een mooi egaal mengsel.
- Heb je gekozen voor geitenkaas, dan roer je dit snel door het gehaktmengsel. Doe het gehaktmengsel in de taartvorm en giet de saus eroverheen. Dek het geheel af met een laagje bladerdeeg.
- Klop het laatste ei in een kommetje of mok op tot het eigeel en eiwit goed gemengd zijn. Smeer dan het ei met een kwast over de taart. Snijd wat openingen in het deeg, zodat de taart in de oven kan ademen.
- Bak de taart in 30-40 minuten goudbruin in de oven op 200 graden.
En dan… genieten!
Deze taart is een heerlijke maaltijd in zichzelf. Wil je er toch graag iets anders bij serveren? Denk dan aan wat komkommerschijfjes met dressing of een lichte salade. Heb je geitenkaas in de hartige preitaart gestopt, dan kun je deze mooi combineren met een Griekse salade. En dan rest er nog maar een ding… Genieten maar!