Hartige taart met gehakt is razend populair. Het is makkelijk te bereiden, je kunt er eindeloos mee variëren en je kunt het bovendien in elk seizoen eten. Je kunt de hartige taart vullen met allerlei vullingen en eigenlijk is alles mogelijk! Er zijn standaard twee ‘basis’-recepten voor de hartige taart, waarna je zelf de vulling kunt bedenken. Wil je hartige taart met gehakt en prei? Of toch liever hartige taart met gehakt en nasi-kruiden? Alles kan, met deze basis voor alle hartige taart recepten met gehakt!
Basis 1: hartige taart van bladerdeeg
Een hartige taart van bladerdeeg is de meest simpele variant. Je kunt zelf bladerdeeg maken, maar je kunt het ook kant-en-klaar in de winkel kopen. In de kant-en-klare variant zitten heel weinig toegevoegde stoffen en omdat het zelf maken van bladerdeeg heel veel werk is, ben ik in dit geval geneigd te kiezen voor kant-en-klaar.
Kies een bakvorm en vet deze in. Bekleed vervolgens de bodem en zijkanten van de vorm met bladerdeeg. Bak het gehakt rul en voeg de vulling toe (zie wat lekkere ideeën onder het kopje ‘vullingen’). Doe de vulling in het bladerdeeg en dek de bovenkant af met een laagje bladerdeeg. Bestrijk de bovenkant met een geklopt ei. Dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg goudbruin wordt. Vergeet je het ei, dan wordt de taart net zo lekker maar blijft hij er bleek uitzien. Bak de taart in ongeveer 30 minuten op 220 graden gaar. Heb je er rauwe vulling in gedaan, dan moet hij minimaal 45 minuten garen.
Basis 2: English pie als basis
Een hartige taart kan ook worden gemaakt van het korstdeeg dat standaard wordt gebruikt voor de English pie. Deze taart heeft traditioneel een open bovenkant. Je maakt het deeg als volgt:
Neem een kleine ovenschaal of een bakvorm van 24 cm doorsnede, vet deze in en bestuif hem dan met bloem. Doe 250 gram bloem. 50 gram boter, 150 ml melk en een zakje bakpoeder bij elkaar in een kom en kneed met koele handen tot een stevig deeg. Bedek met het deeg de bodem en zijkanten van de bakvorm. De vulling kan direct op het deeg worden geplaatst. Je maakt in dit geval de bovenkant zoals je hem wilt: zonder bedekking of met een laagje kaas dat een mooi krokant korstje gaat vormen.
Vullingen voor de hartige taart met gehakt
Het hoofdingrediënt voor de vullingen is al bekend: gehakt. Er is echter niet één recept voor hartige taart met gehakt: er zijn er tientallen. Je kunt hier alles aan toevoegen wat je maar wilt. Voor een standaard hartige taart gebruik je ongeveer 250-400 gram gehakt, maar als je veel andere ingrediënten toevoegt kun je beter wat minder gehakt toevoegen. Wat kun je gebruiken als vulling?
- 400 gram champignons, 1 gesneden ui en eventueel wat knoflook
- 1 paprika, 250 gram champignons, gerookt spek
- Oosterse of Italiaanse wokgroente
- 500 gram prei
De topping
De bladerdeegtaart hoeft geen topping te krijgen, omdat het deeg daar al voldoende voor is. Heb je echter de English pie variant, dan is het wel verstandig een lekkere topping toe te voegen. Ook hierin zijn verschillende mogelijkheden, maar dit is een versie die standaard wordt gebruikt:
- 4 eieren, 1/4 ltr slagroom, peper,zout, geraspte kaas, 5 eetl. water. Dit alles wordt goed gemengd en over de vulling gegoten.
- Je kunt altijd toppen met alleen kaas of met kaas en plakjes tomaat.
Hartige taart met gehakt: het resultaat
Het resultaat van al deze prachtige bak- en braad kunsten is een heerlijke hartige taart. Deze kun je los serveren, maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen hem te serveren naast rijst of met allerlei lekkere bijgerechtjes. Heb je gekozen voor een hartige taart in Griekse stijl, dan is er een hele reeks van Griekse bijgerechten mogelijk. Ook tapas-hapjes zijn lekker bij hartige taart. Echter, de ‘gewone’ Hollandse variant wordt meestal gegeten zonder toeters en bellen: van zichzelf is zo’n taart ook al lekker genoeg!