Appelchutney is iets minder bekend dan mangochutney. Het is een heerlijk zoet vruchtenmengsel met een sterke smaak. Anders dan gewone jam wordt chutney vooral gebruikt als smaakmaker. Het kan worden gebruikt als broodbeleg, maar wordt vaker als bijgerecht gebruikt bij oosterse maaltijden. Oorspronkelijk komt chutney uit de Indiase keuken, maar tegenwoordig kun je het overal kopen. En heb je veel appels tijdens de oogst dit najaar, dan is het maken van appelchutney een leuke bezigheid met een bijzonder lekker resultaat!
Ingrediënten van appelchutney
- 1 kg appels (bijvoorbeeld goudreinetten of golden delicious)
- 3 uien
- 150 gram gewelde rozijnen
- 400 gram suiker
- 3 kaneelstokjes
- 6 takjes tijm
- 5 cm verse gember
- 400 ml appelazijn
Appelchutney maken
- Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in kleine blokjes.
- Neem een grote pan en zet deze op laag vuur. Doe de appelblokjes in de pan en giet de appelazijn er overheen. Voeg dan de fijngesneden uien en rozijnen toe. Roer het mengsel om.
- Steek de kaneelstokjes in het mengsel. Snijd dikke plakken van de gember en stop deze ook in het mengsel. Steek de takjes tijm als laatste in het mengsel. Breng het zachtjes aan de kook en laat het inkoken tot een dikke moes. Roer dit regelmatig voorzichtig om.
- Verwijder als de moes zacht is geworden de takjes tijm, plakken gember en kaneelstokjes. Schep de chutney zolang deze nog warm is in schone jampotten of weckpotten. Draai de deksel vast en zet de potten een paar minuten op de kop. Draai ze dan recht en laat ze rustig afkoelen. Door het koelen zal in de potten een soort vacuüm ontstaan. Dit maakt dat de chutney zo’n 3 maanden houdbaar is (ongeopend). Schrijf de bereidingsdatum op de potten en bewaar ze op een koele droge plaats (kelder, garage).
Appelchutney is wat pittiger en sterker van smaak dan appelmoes of appeljam. Het is een perfect najaarsgerecht dat goed te combineren is met allerlei andere smaken. Wist je bijvoorbeeld dat appelchutney ook lekker is op een simpel koekje? Experimenteer er eens mee, je zult merken dat er heel veel mogelijkheden zijn. Eet smakelijk!
Afbeelding afkomstig van shutterstock.com