Cappuccino cake is een cakesoort die er lang over heeft gedaan om echt aan te slaan. Oorspronkelijk komt hij uit de Italiaanse keuken, waar hij al eeuwenlang gemaakt wordt. Maar pas sinds enkele jaren is hij ook in Nederland echt populair. Uiteraard kun je de cake kant-en-klaar kopen, maar zelf maken geeft toch nét even wat extra’s. Dit is het recept voor een heerlijke cappuccino cake.
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 125 gram boter (zacht)
- 125 gram suiker
- 2 eieren, middelgroot
- ½ zakje bakpoeder
- ½ zakje vanillesuiker
- 75 ml yoghurt
- 3 theelepels cacaopoeder
- 4 eetlepels hele sterke koffie
- 100 gram roomkaas of mascarpone
- 50 gram poedersuiker
- 10-20 chocolade koffieboontjes
Bereidingswijze voor cappuccino cake
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng bloem, boter en suiker in een kom. Mix dan de eieren erdoor en klop op de hoogste stand tot er geen klontjes meer zijn.
- Zeef het bakpoeder over het beslag en voeg de vanillesuiker toe. Mix alles nogmaals door elkaar en voeg tijdens het mengen de yoghurt toe.
- Schep met een lepel snel de cacaopoeder door het mengsel.
- Bekleed een cakevorm met bakpapier of smeer hem in met boter en strooi er bloem in. Giet dan het beslag in de vorm.
- Bak de cappuccino cake in ongeveer 30 minuten gaar. Een sateprikker moet er droog weer uit komen.
- Druppel de koffie voorzichtig over de cake. Meng roomkaas en poedersuiker in een kom.
- Wacht tot de cake is afgekoeld en besmeer hem daarna met het roomkaas-mengsel. Bestuif hem dan met cacaopoeder en decoreer hem met de koffieboontjes. Wil je het wat gezonder houden? Dan vervang je de roomkaas voor een garnering van bijvoorbeeld amandelschaafsel.
Cappuccino cake is niet voor niets populair aan het worden. De smaak is vrij uitgesproken, maar is super lekker! Het is een heerlijk tussendoortje, al valt hij niet helemaal in de categorie ‘gezond’. Overigens kun je, als je vezelrijk wilt eten, de bloem ook vervangen door volkorenmeel. Dat heeft eigenlijk geen invloed op de smaak en structuur van deze overheerlijke cake.