De woorden ‘gezond’ en ‘brownie’ lijken niet erg bij elkaar te passen. Toch is het gelukt om een recept te vinden voor gezonde brownies. Ze zijn bijzonder lekker, smaken ouderwets naar chocola en ze bevatten vrijwel geen dierlijke vetten. En het mooiste: dit zijn ook nog eens glutenvrije brownies en ze bevatten ook geen lactose. Ideaal voor mensen met Coeliakie of lactose-intolerantie. Zo kan echt iedereen ervan genieten. Tenminste, behalve als je notenallergie hebt, dan zul je toch het recept nog iets moeten aanpassen.
Ingrediënten voor gezonde brownies
- 200 ml zonnebloemolie (liever geen andere olie gebruiken ivm andere smaak)
- 2 middelgrote eieren
- 250 gram dadels, ontpit
- 75 gram geraspte kokos
- 75 gram cacaopoeder
- 1 zakje bakpoeder
- 75 gram walnoten, grof gehakt
- 100 gram courgette, geraspt
- 50-75 gram cranberry’s (evt uit de diepvries)
- Bakblik: ong. 20×20 cm
- Keukenmachine, blender of staafmixer
Bereidingswijze
- Week de ontpitte dadels in water tot ze zacht zijn geworden (ongeveer 30 minuten)
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bereid de ingrediënten die geraspt of gehakt moeten worden voor. Zo kun je straks lekker snel doorwerken.
- Doe de dadels, zonnebloemolie en eieren in de blender of keukenmachine. Gebruik je een staafmixer, dan doe je ze in een flinke kom. Mix alles even zodat de dadels goed zijn fijngehakt en vermengd met de andere ingrediënten.
- Voeg dan kokos, cacaopoeder, bakpoeder en wat zout toe en mix dit nog een keertje tot alles is gemengd tot een papje.
- Schep het mengsel in een grote kom en schep de courgette en walnoten er doorheen.
- Bekleed het bakblik met bakpapier en stort het beslag erin. Laat het dan in 30 minuten gaar bakken in de oven. Zet de oven uit, maar laat de brownies nog een minuut of 10 staan. Ze bakken dan nog wat na.
- Stort de cake uit het bakblik op een bord of (snij)plank. Snijd het in de vorm van brownies in stukken, je mag zelf bepalen hoeveel je ervan maakt.
- Decoreer de brownies. Wil je dat suikervrij doen? Wrijf dan met een kwastje heel dun wat zonnebloemolie over de brownie en bestrooi hem met wat geraspte kokos of amandelschaafsel. Je kunt ook wat hele pure chocolade (minimaal 70%) nemen en dit schaven.
Deze brownies zijn niet alleen lactosevrij en glutenvrij. Ze zijn ook suikervrij en passen dus goed in een dieet waarin je geen geraffineerde suikers gebruikt. Ook mensen met diabetes kunnen deze brownies eten, omdat ze zo weinig suikers bevatten. Kortom: een heerlijk tussendoortje dat ook nog eens gezond is en waarvan je niet snel aan zult komen!
Lees ook: Tips voor een suikervrij dieet.