Sauzen en desserts kun je natuurlijk zelf maken. Toch is dat niet altijd makkelijk. Zo hebben zowel sauzen als desserts de neiging om een vel te krijgen als je even niet roert. Ook de temperatuur is lastig te regelen als je ze bereidt in de pan: vaak worden sauzen veel te heet of koelen ze juist te snel af. Dat is de reden dat er veel wordt gewerkt met pakjes en zakjes om sauzen en desserts te maken: ze klonteren minder snel, ze krijgen niet snel een vel en ze blijven er ook mooi uitzien als ze afkoelen. Maar ja… hoe komt dat? Door die vervelende E-nummers die eraan zijn toegevoegd! Terwijl je die helemaal niet nodig hebt voor een mooie saus of een lekker dessert. Gebruik gewoon een thermoblender: dan heb je in een handomdraai een heerlijke zelfgemaakte saus of dessert!
Thermoblender of thermomixer
Op culinair gebied zijn steeds weer andere apparaten een hype. Behalve de thermoblender, die al sinds de jaren ’70 bestaat en al die jaren al razend populair is bij chefkoks. Dit is namelijk dé manier om al lekker vroeg een saus klaar te maken, die perfect op temperatuur wordt gehouden terwijl de kok bezig is met de andere gerechten. Bovendien wordt de saus automatisch langzaam doorgeroerd, zodat er geen vellen ontstaan. De thermoblender wordt ook wel thermomixer genoemd. Een tikje verwarrend soms, want de Thermomix (met hoofdletter) is een heel ander keukenapparaat van een bepaald merk. Maar hebben we het over de thermomixer in het algemeen, dan wordt hiermee een thermoblender bedoeld.
Hoe werkt een thermoblender?
De thermoblender werkt precies hetzelfde als een gewone blender. Je kunt er dus smoothies mee maken, of sausjes, of soepen, of wat je dan ook maar te blenden hebt. Het apparaat is bijvoorbeeld ideaal voor het zelf maken van warme pap, mousse, mayonaise, ketchup en ga zo maar door. Het verschil tussen de thermomixer en de gewone blender zit hem, zoals de naam al aangeeft, vooral in temperatuur. In een gewone blender maak je de saus of het dessert klaar, waarna je het in de pan verder moet opwarmen en warm houden. Bij de thermoblender hoeft dat niet meer: de ingrediënten kunnen worden opgewarmd en warm gehouden vanaf een temperatuur van 40 graden tot zelfs 130 graden. Uiteraard kun je de machine ook koud gebruiken, bijvoorbeeld voor het maken van een lekkere chocolademousse. De tijd is instelbaar en gedurende deze tijd zal de blender zelf regelmatig roeren. Zo krijg je een gelijkmatige verdeling van de warmte en er wordt geen vel gevormd.
De thermoblender of thermomixer is niet voor niets populair onder chefkoks. Je kunt hem ideaal gebruiken voor het maken van een warme saus of een warm dessert, zonder dat er voortdurend iemand bij de pan moet blijven. Er is geen risico meer op aanbranden! Bij een thermoblender kun je ook meerdere mengbekers aanschaffen. Dan kun je bijvoorbeeld ook een aantal koude gerechten en warme gerechten tegelijk klaarmaken. Maak bijvoorbeeld een lekkere dessertmousse en gebruik de thermoblender voor een warme saus terwijl de mousse in de koelkast staat. Zo maak je de perfecte sauzen en desserts gewoon zelf, zonder gedoe.
Afbeelding afkomstig van shutterstock.com