Het is weer echt herfst geworden. En dus is het tijd om de herfstrecepten weer uit de kast te trekken. Heerlijke recepten die een goede voorbereiding zijn op de winter. En welke groente hoort nu het meest bij de herfst? De pompoen natuurlijk! Niet alleen goed voor een stevige pompoensoep, maar je kunt er nog veel meer mee. Deze lekkere herfstige pompoenlasagne met geitenkaas bijvoorbeeld.
Ingrediënten (4-6 pers)
- Een pompoen (1,5 kg)
- 400 gr lasagnebladen
- 350 gr gehakt
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 125 ml creme fraiche
- 300 gr zachte geitenkaas
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
Bereidingswijze van pompoenlasagne (Let op: 1 uur wachttijd voordat het in de oven gaat!)
Snijd de ui en de knoflook fijn. Fruit deze even in een pan en voeg daarna het gehakt toe. Voeg als het gehakt rul gebakken is de tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Doe de kruiden erbij en roer goed door.
Schil de pompoen, haal de draden en pitten eruit en snijd in kleine blokjes. Roer ze door het gehaktmengsel en laat sudderen tot de pompoen zacht is. Voeg de creme fraiche toe en laat deze even mee warmen.
Vet een grote ovenschaal in. Begin met een laagje pompoen mengsel. Daarop leg je een laagje lasagnebladen. Daar bovenop verdeel je wat van de geitenkaas. Deze volgorde herhaal je tot je eindigt met het laatste beetje pompoenmengsel en de laatste geitenkaas.
Eventueel kun je de lasagne nog bestrooien met wat kaas, maar hij is al behoorlijk gevuld!
Dek de ovenschaal af en laat ongeveer 1 uur staan. Zo krijgen de lasagnebladen de tijd om zacht te worden. Vervolgens verwarm je de oven op 180 graden en bak je de lasagne in 30 minuten helemaal gaar.
Pompoenlasagne wordt vaak gemaakt zonder lasagnebladen. De naam ‘lasagne’ wordt dan alleen gebruikt omdat het gerecht in laagjes wordt opgebouwd. Je kunt pompoenlasagne dus ook prima glutenvrij maken. In dat geval werk je met hetzelfde recept, alleen kook je de pompoen niet mee met het gehakt. In plaats daarvan maak je het gehaktmengsel zonder pompoen en wissel je deze twee met elkaar af. Zo krijg je een minder vullende variant, die geschikt is voor mensen die op dieet zijn en mensen die glutenvrij moeten eten.