Merk je dat je de laatste tijd slecht slaapt en weinig eetlust hebt? Voel je je depressief, angstig en prikkelbaar? Al deze zaken kunnen het gevolg zijn van een serotoninetekort. Wellicht ben je bekend met endorfine en dopamine, die beide wel eens het stempel ‘gelukshormoon’ krijgen. Net als deze twee stoffen, is serotonine een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in je stemming. Vermoed je dat jij misschien te maken hebt met een tekort aan serotonine? Dan is het goed om te weten dat het mogelijk is om op verschillende manieren jezelf van een serotonine boost te voorzien.
Wat is een serotonine booster?
De vraag ‘wat is een serotonine booster?’ kan op twee manieren beantwoord worden. Eerst de meest voor de hand liggende: het is iets dat ervoor zorgt dat je lichaam meer serotonine gaat produceren. Concreet kan het echter om verschillende zaken gaan. Je kunt een serotonine booster nemen in de vorm van een voedingssupplement. Maar ook meer tijd in de zon doorbrengen en meer lichaamsbeweging kunnen een positief effect hebben. Uiteraard speelt voeding ook een rol. Van belang is dat je belangrijke bouwstenen als 5-HTP en tryptofaan binnenkrijgt, en hulpstoffen zoals vitamine B6 en magnesium om de omzetting van die bouwstenen in serotonine te bevorderen. Dit kan met voeding waarin complexe koolhydraten zitten. Denk dan aan wortels, zoete aardappel, appels en bosbessen. Daarnaast helpt ook voeding die rijk is aan L-tryptofaan. Dit is het geval bij bonen, linzen, pompen, spinazie, chiazaad en noten.
Wat is de beste serotonine booster?
Uiteraard is het aan te raden om op een zo natuurlijk mogelijke manier je serotonine te boosten. Een gebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en voldoende zonlicht is in het algemeen goed voor je. Dus als het je daar aan ontbreekt, dan zijn dit belangrijke zaken om te veranderen in je levensstijl. Wat betreft serotonine boosters in de vorm van voedingssupplementen, is het aan te raden om op twee zaken in het bijzonder te letten. Ten eerste is dat de aanwezig van natuurlijke 5-http, bij voorkeur uit de Griffonia Simplicifolia plant. Daarnaast is een actieve vorm van B6 belangrijk. Dit herken je op het label als Pyridoxaal-5-fosfaat of P-5-P. Vermijd pyridoxine HCL, want dit is een synthetische vorm van vitamine B6. Hier kun je op de langere termijn vreemde klachten van krijgen.
Hoe snel werkt een serotonine booster?
Hoe graag we allemaal ook willen dat we onze lichamelijke en psychische problemen in een vingerknip kunnen oplossen met een wondermiddel, is het niet realistisch om dit te verwachten. Houd rekening met enige weken consequent inzetten op het boosten van je serotonine voordat je effect begint te merken. In het geval van een goede serotonine booster in de vorm van een voedingssupplement, mag je na twee weken de eerste effecten verwachten. Die effecten worden daarna sterker als je consequent blijft in het gebruiken het supplement. Dit geldt uiteraard ook wanneer je via een verandering in je levensstijl probeert je serotonine te verhogen.
Het is aan te raden om bij jezelf na te gaan wat nu eigenlijk je levensstijl is en hoeverre deze kan bijdragen aan je klachten. Is daar duidelijk ruimte voor verbetering aan de hand van de hierboven beschreven aanpassingen in je voeding, beweging en tijd in de zon, dan is het verstandig om hier serieus wat mee te doen. Is die ruimte voor verbetering er onvoldoende, of wil je sneller effect ervaren, dan kun je zeker kiezen een voedingssupplement dat de aanmaak van serotonine bevordert te gaan gebruiken.