Wanneer je in de supermarkt voor het koffieschap staat kun je overdonderd worden door alle keuze die je eigenlijk hebt. Van verse bonen tot gemalen koffie, van pads tot capsules. Om de keuze wat gemakkelijker te maken weet je vaak wel hoe je de koffie gaat zetten en in welke vorm je deze nodig hebt. Maar welke type bonen moet je dan kiezen? Past die Ethiopische 100% Arabica het beste bij jou? Of die melange van Arabica en Robusta bonen?
Het verschil tussen Arabica en Robusta
Om een keuze te kunnen maken uit alle verschillende koffiebonen is het fijn om te weten waar de verschillen zitten. Want tussen de Arabica en de Robusta zit een wereld van verschil in smaak en cafeïne. Uit de meer dan 60 verschillende soorten koffieplanten zijn deze twee een van de weinige die geschikt zijn voor consumptie.
De Arabica is een koffieplant die van nature enkel op de grootste hoogtes groeit. Door deze omstandigheden heeft deze soort weinig natuurlijke vijanden. Normaliter maken koffieplanten een stofje aan als afweermiddel tegen parasieten en ziektes: cafeïne. Deze heeft de Arabica minder nodig wat ervoor zorgt dat deze soort een minder hoog cafeïne gehalte heeft. Hierdoor verkrijgt de Arabica ook zijn milde, aromatische smaak.
De Robusta daarentegen groeit ook op minder grote hoogtes in gebieden waar deze plant zichzelf meer moet beschermen tegen dieren en bacteriën. De Robusta heeft dan ook een intensere smaakbeleving en een hogere cafeïnegehalte.
Dit zijn de twee belangrijkste elementen waar je rekening mee moet houden wanneer je koffie koopt. Verder kun je experimenteren met verschillende verhoudingen in de melange tussen deze twee. Naast dit verschil in bonen zal de brandtijd en intensiteit ook van belang zijn op het uiteindelijke smaakprofiel van de koffie.
Meer smaak aanbrengen in je koffie
Als je fan bent van een lekkere latte en deze eens wilt verrijken met nieuwe smaken kun je ook eens experimenteren met de verschillende koffiesiropen die te vinden zijn in menig koffiespeciaalzaak. Zo zijn er bijvoorbeeld siropen beschikbaar met de smaken van hazelnoot, vanille of karamel. Wanneer je op zoek bent naar een echte speciale kop koffie kun je ook gaan voor de Chocolate Cookie siroop van Monin.
Naast koffiesiropen zijn er talloze andere manieren van het personaliseren van een kopje koffie. Denk aan nootmuskaat, cacaopoeder, kaneel en verschillende soorten melk. Wanneer je een zoetekauw bent kunnen wij jou aanraden om een keer gebruik te maken van gecondenseerde melk. Deze dikke, dikke zoete melk zal voor een heerlijke koffie ervaring zorgen!