De gemiddelde Nederlander grijpt bijna standaard naar de zakjes en pakjes van de bekende merken om Aziatisch te koken. Maar wist je dat dit helemaal niet nodig is? Het is namelijk niet moeilijk om een origineel Aziatisch gerecht op tafel te zetten, zonder hulp van kant-en-klaar sauzen. Koken zonder zakjes of pakjes is altijd een goed idee.
En Azië is natuurlijk een enorm continent, er is veel meer dan alleen de Indonesische keuken. Er is beslist een soort Aziatische keuken die jou aanspreekt. Bovendien kun je meestal voordelig een maaltijd bij elkaar wokken.
Waar begin je mee?
Als je al in de winkel staat als je bedenkt dat je iets Aziatisch wilt koken, kijk dan eens naar de ingrediëntenlijst achterop zo’n pakje. Daar staan in elk geval de juiste kruiden bij.
Maar de meeste Oosterse sauzen beginnen met dezelfde basis: beetje olie in de pan en dan een gefruit uitje, knoflook, pepertje en eventueel gember. Daarna komen de andere kruiden en specerijen erbij.
Het is handig om de volgende specerijen op voorraad te hebben: kurkuma (koenjit), koriander (ketoembar), komijn (Djinten), citroengras (sereh), sesamzaad, laos, nootmuskaat, kardemom, trassi (garnalenpasta). Dingen zoals koriander, munt en knoflook zijn natuurlijk lekker om vers in huis te hebben, maar als ze ook gedroogd hebt grijp je nooit mis.
Ingrediënten voor sauzen
Aziatische sauzen hebben vaak een andere basis dan de Westerse sauzen. Hiervoor is het belangrijk om sesamolie (of een andere Aziatische olie), ketjap, sambal, kokosmelk, limoen of vissaus te gebruiken. Dit geeft je gerecht gelijk een lekker Oosters tintje.
Het is ook erg gemakkelijk om zelf satésaus te maken. Als je pindakaas, melk (of kokosmelk), sambal en ketjap in huis hebt, maak je dit in no time tot een smeuïge pindasaus. Die is bovendien veel lekkerder dan satésaus uit een pakje.
Woon je in Den Haag, neem dan eens een kijkje bij Kruid & Druif voor advies over lekker Aziatisch koken via de foodscene blog van www.deliveroo.nl. Je kunt gelijk alle benodigdheden bij elkaar aanschaffen. Een kant-en-klaar maaltijdpakket is ook mogelijk, dan weet je zeker dat je alles hebt.
Koop de juiste soort rijst
De gewone snelkookrijst is natuurlijk erg praktisch maar bij Aziatisch koken hoort ook een Aziatische rijstsoort. Er zijn verrassend veel rijstsoorten en natuurlijk ook verschillende manieren om het te bereiden.
Jasmijnrijst wordt veel gebruikt en ook basmatirijst is inmiddels best bekend. Deze rijst is lang en ideaal als je van een droge korrel houdt. Basmati is geschikt voor zowel de Indiase keuken als de Chinese, Indonesische en Thaise keuken. Een andere optie is kleefrijst. Deze rijstsoort bevat veel zetmeel waardoor het – inderdaad – goed blijft kleven.
Tip: als je rijst gaat koken, kook dan voor meerdere keren. Vooral de hardere en volkoren rijstsoorten hebben vaak een langere bereidingstijd. Dan is het een goed idee om gelijk een grote pan te koken. Rijst kun je namelijk prima invriezen. Laat de rijst goed afkoelen en verdeel het per portie in diepvrieszakjes. Handig voor jezelf, of als je onverwacht