Stamppot en puree zijn in de winter ons lievelingseten. Maar ja, in de recepten van vroeger kreeg je ze alleen lekker smeuïg als je er een half pak boter in kieperde. Wel lekker, maar niet zo gezond eigenlijk… Het alternatief is een stamppot of puree uit een zakje. Daar hoef je alleen water bij te doen. Maar als je goed op de ingrediëntenlijst gaat kijken, zie je daar nog veel meer ongezonde stoffen in zitten. En dan hebben we het nog niet eens over hoe het eruitziet (als een soort pap) en hoe het smaakt (niet naar aardappels in elk geval). Hoe maak je nu een lekkere smeuïge stamppot of puree, maar dan wat gezonder dan vroeger?
Gezonde ideeën voor puree en stamppot
We hebben wat geëxperimenteerd met verschillende ideeën. Het eerste idee: gebruik gewoon water. Dat werkt zo:
- Kook de aardappels in ruim water tot ze goed gaar zijn. Giet dan het meeste water af, maar niet alles. Stamp de aardappels fijn. Nog wat kruimelig? Voeg dan wat extra water toe en stamp door.
Uit het resultaat blijkt dat dit op zich wel kan. Helaas lijkt deze ‘stamppot’ wel wat op die uit pakjes en zakjes: hij wordt een beetje drabbig en heeft weinig eigen smaak. Je moet hem zelf op smaak brengen met bijvoorbeeld wat nootmuskaat. Toch valt het resultaat niet tegen, het is best lekker en veel gezonder dan de alternatieven met boter of uit een zakje. Een tweede experiment deden we met melk.
- Kook de aardappels in ruim water tot ze goed gaar zijn. Giet ze helemaal af. Voeg een scheut melk toe en stamp de aardappels. Voeg net zo lang kleine beetjes melk toe tot de puree op de gewenste dikte is.
Het resultaat hiervan is een stuk beter. De stamppot lijkt zowaar op die van vroeger, lekker dik en smeuïg. De stamppot is ook voller van smaak dan de stamppot die we met water maakten. We hebben hierbij gebruik gemaakt van volle melk, maar we denken dat het met halfvolle melk ook wel zal lukken.
In principe zijn er dus wel genoeg alternatieven te vinden voor stamppot, waarbij je geen boter gebruikt. Je kunt ook een combinatie gebruiken, bijvoorbeeld de helft melk en de helft water. Het trucje is om te zorgen dat je niet teveel vocht gebruikt, zodat de stamppot of puree stevig blijft. Stamppot of puree is op deze manier een gezond en lekker alternatief voor gewone gekookte aardappels.