Koelcellen, we associëren ze met het bewaren van lijken en mensen die er in de film in opgesloten zitten. Ook kunnen er medicijnen in worden opgeslagen. Maar ook voor het bewaren van voeding kunnen koelcellen onmisbaar zijn. We bespreken een aantal situaties waarin dat het geval is.
Horeca: meer op hetzelfde niveau gekoeld bewaren
In de horeca is voedselveiligheid erg belangrijk. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit controleert alle gekoelde producten van horecabedrijven zeer kritisch op temperatuur. Wanneer deze temperatuur ook maar een klein beetje hoger is dan de toegestane 7°C, wordt er een forse boete uitgedeeld. Goede koelfaciliteiten zijn daarom van groot belang. Horecabedrijven kunnen hun voorraad vaak onvoldoende kwijt in koelkasten en hebben daarom een koelcel nodig om voedsel in te kunnen bewaren. Zeker ook omdat koelkasten de ruimte vooral winnen door de hoogte in te gaan, maar niet bijzonder breed of diep zijn. Met in het achter hoofd dat het boven in de koelkast warmer is dan onderin, is een faciliteit om meer op hetzelfde niveau te kunnen opslaan vaak wenselijk.
Slagerij: smaak en kwaliteit behouden
Ook voor slagerijen is voedselveiligheid een belangrijk thema. Als vlees niet goed gekoeld bewaard wordt, kun je er ziek van worden zonder dat duidelijk te zien is dat er iets mis het met het vlees. Maar niet alleen voor de houdbaarheid is goede koeling belangrijk. Wanneer een slagerij bevoorraad wordt door een slachter, worden grote stukken vlees opgehangen in de koelcel om het vlees verder te laten rijpen. Het is van groot belang dat het vlees zo snel mogelijk na aankomst op de juiste temperatuur wordt gekoeld, zodat het zijn smaakeigenschappen én voedingswaarden kan bewaren en ook langer houdbaar en dus verkoopbaar blijft. Voor een vishandel geldt natuurlijk hetzelfde als voor een slagerij. Ook daar is een koelcel van belang voor het behoud van de waren.
Belangrijk om voedsel gescheiden te kunnen houden
Heb je veel voedsel om te bewaren, dan is een koelcel ook een betere optie dan een koelkast. Het is namelijk niet wenselijk dat voedsel op elkaar of tegen elkaar aan ligt. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld rauw kippenvlees. Dit moet goed gescheiden blijven van ander voedsel. Lekken op ander voedsel moet te allen tijde voorkomen worden. Een koelcel biedt de ruimte om voedsel gescheiden te bewaren. Eigenlijk is het daarom jammer dat particulieren het thuis doorgaans moeten doen met een koelkast, waarin maar al te vaak voedsel in gepropt wordt zonder oog voor het gescheiden houden ervan.
Een bijkomend voordeel van een koelcel, is dat deze relatief eenvoudig schoon te houden is. Zeker ook in vergelijking met een koelkast. Want hygiëne gaat natuurlijk verder dan enkel het koel en gescheiden bewaren van voedsel.