Heb je zin in rijst maar wil je weleens wat anders? Of heb je zin in gehaktballetjes, maar niet die standaard Hollandse ballen? Dan is dit recept voor Indische gehaktballetjes echt iets voor jou! Het is vrij eenvoudig te maken en het resultaat is exotisch, bijzonder en super lekker!
Ik ga zelf voor de ingrediënten van dit gerecht naar de Toko. Kook je niet zo vaak Indisch of Indonesisch, dan kun je alle ingrediënten tegenwoordig ook vinden in de gewone supermarkt (Jumbo, Albert Heijn).
Ingrediënten
Wat heb je nodig voor genoeg Indische gehaktballetjes voor 4 personen?
Gehaktmengsel:
- 2 eieren
- Gehakt (ong. 400-500 gram)
- Paneermeel
- 3 teentjes knoflook
- Kruidnagel poeder
- Nootmuskaat
- 1 theelepel korianderzaad
- Snufje zout en peper
- Hou je van pittig? Voeg dan een hete rode peper toe aan het recept of kies voor een theelepel cayennepeper.
Sausje:
- Ketjap Manis (zoet)
- 1 teentje knoflook
- 1 sjalotje
- Bloem
- ½ theelepel sereh poeder
- ½ theelepel trassi bakar
- 1 theelepel gemberpoeder
- Mespuntje laospoeder
- Bouillonblokje
Wat moet ik doen?
- Snij de teentjes knoflook fijn en doe deze samen met de eieren, het gehakt, kruidnagel, nootmuskaat en korianderzaad in een grote kom. Kneed dit mengsel goed door en voeg dan wat paneermeel toe. Begin met 1 eetlepel paneermeel, kneed het door en kijk hoe stevig het gehaktmengsel wordt. Naarmate je meer toevoegt wordt het gehaktmengsel droger en dus steviger. Pas wel op dat je niet teveel toevoegt, want dan worden de balletjes te droog.
- Verdeel het gehaktmengsel in kleine balletjes en bak deze rondom bruin en gaar in ongeveer 10 minuten.
- Begin aan het sausje door het teentje knoflook en het sjalotje fijn te snijden. Smelt wat boter in de pan en bak de knoflook en sjalot kort aan.
- Maak van het bouillonblokje ongeveer 0,5 liter bouillon en voeg dit toe aan het knoflookmengsel. Voeg de trassi, laos, sereh en gemberpoeder toe en bak mee.
- Laat het sausje dat is ontstaan wat indikken en voeg dan een flinke scheut Ketjap Manis toe en een eetlepel bloem. Roer het mengsel goed door, zodat het een wat dikker papje wordt.
- Doe de gehaktballetjes in de saus en laat dit samen goed doorwarmen. Is het mengsel te dun, dan kun je bloem toevoegen. Is het te dik, voeg dan een combinatie toe van half water en half Ketjap Manis.
Serveren
Dit Indische gehaktballetjes recept kan op meerdere manieren geserveerd worden. Zo kun je ervoor kiezen om de losse balletjes met ingedikte saus als bijgerecht te serveren bij rijst en verschillende groentes. Omdat ik zelf nogal van de makkelijke eenpansgerechten ben, hou ik de saus van het Indische gehaktballetjes recept wat dunner en roer ik de balletjes door een portie gekookte rijst.
Ben je op zoek naar een passend dessert bij de Indische gehaktballetjes? Probeer dan deze heerlijke zelfgemaakte creme-brulee!