Dacht je soms dat Nederlanders goed zijn in het klaarmaken van kip? Dan zul je je wel bedenken als je dit recept hebt geprobeerd! Het is iets meer werk dan het gemiddelde recept voor gevulde kip, maar is dan ook vele malen lekkerder. Het helpt als je je boodschappenlijstje meeneemt naar de toko, want veel van de ingrediënten die je nodig hebt zijn daar te vinden. Hoewel supermarkten tegenwoordig vaak een ‘toko-afdeling’ hebben, zijn deze ingrediënten vaak van slechtere kwaliteit en een aantal dingen die je nodig hebt zijn er ook niet te vinden.
De ingrediënten voor indische gevulde kip
- 1 kip, ongeveer 1,5 kilo. Denk hierbij ook aan het leven dat de kip heeft gehad. Neem daarom liever een biologische kip in plaats van een plofkip!
Voor de marinade:
- 2 eetlepels yoghurt (ongezoet)
- 2 eetlepels citroensap
- 2 theelepels fijngehakte knoflook (ongeveer 3 a 4 teentjes)
- 1 theelepel gemberpasta of fijngehakte gember
- ½ theelepel chilipoeder
- 1 theelepel kurkuma
- ½ theelepel zout
Voor de vulling:
- 3 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
- ¼ theelepel komijnzaad
- 2 fijngehakte uien
- 2 theelepels fijngehakte knoflook (ongeveer 3 a 4 teentjes)
- 1 theelepel gemberpasta of fijngehakte gember
- 1 eetlepel korianderpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 eetlepel garam masala (verkrijgbaar bij de toko)
- 300 gram rundergehakt of lamsgehakt
- 2 in blokjes gehakte tomaten
- Klein potje doperwten
- 200 gram aardappels, in kleine blokjes gesneden
- 1 theelepel citroensap
- 1 eetlepel verse koriander
- 3 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie om over de kip te druipen tijdens het bakken
Dit lijkt een flinke ingrediëntenlijst, maar het grootste gedeelte bestaat uit kruiden. Deze zijn allemaal te vinden in de toko, maar niet alles is verkrijgbaar in de supermarkt.
De bereidingswijze voor Indische gevulde kip
- Maak de kip schoon en verwijder wat er nog in zit. Over het algemeen zit er niks in een supermarkt-kip, maar controleer het wel altijd! Soms wordt de nek er weleens in gestopt, gewikkeld in plastic. Het is overbodig om de geur te beschrijven als dat plastic gaat smelten in de oven…
- Neem een grote vijzel en doe daar de ingrediënten voor de marinade in. Vijzel het tot een dikke brij. Eventueel kun je ook de keukenmachine gebruiken. Voeg iets water toe als de marinade te dik is.
- Doe de marinade in een grote kom en leg de kip erin. Bedek dan de kip zoveel mogelijk met de marinade. Dek de schaal af en zet dit een poos opzij in de koelkast om in te trekken.
- Begin ondertussen aan de vulling voor de kip. Verhit wat olie in een wok en voeg er de komijnzaad aan toe. Als deze bruin worden en gaan geuren, voeg je de uien toe (na ongeveer 1 minuut). Bak door tot ze glazig worden.
- Voeg de gember en knoflook toe en bak nog een minuutje. Voeg dan het gehakt toe, plus de koriander, komijn en garam masala. Roer dit goed door en bak het gehakt bruin.
- Is het gehakt gaar, voeg dan de tomaten, erwten en aardappels toe en laat dit zachtjes bakken tot de aardappels gaar en zacht zijn.
- Zet het vuur uit, voeg citroensap en verse korianderblaadjes toe en roer het mengsel goed door.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal de kip uit de koelkast en vul hem met het gehaktmengsel. Probeer zoveel mogelijk vulling in de kip te persen.
- Neem een grote ovenschaal en bedruip de bodem met olie. Leg de kip erin en zet in het midden van de oven. De kip moet ongeveer 75 minuten garen in de oven, waarbij je er regelmatig wat olie overheen druipt.
Is je kip klaar? Tijd om te serveren! Omdat er al aardappels en groenten in zitten, kan de kip dienen als volledige maaltijd. Toch kan het wel erg lekker zijn om er wat bijgerechtjes bij te serveren. Om de kip mooi te serveren wacht je tot ze goudbruin is. Dan leg je de kip op een grote schaal, op een bedje van sla. Bedruip de kip dan met de resterende marinade in de ovenschaal. Eet smakelijk!