Vlees wordt vaak gezien als een tikje ongezond. Biologische voeding daarentegen, wordt juist vaak gezien als gezond. Maar hoe zit het nou eigenlijk met biologisch vlees? Is biologisch vlees gezonder dan ‘gewoon’ vlees? En hoe wordt biologisch vlees eigenlijk geproduceerd?
Biologisch vlees: wat is het?
Wat is nou eigenlijk biologisch vlees? Net als bij andere biologische producten gaat het bij biologisch vlees vooral om het vermijden van kunstmatige stoffen. Er wordt dus gevoerd met natuurlijk voer en niet met kunstmatig voer. Verder worden ook geneesmiddelen zoals antibiotica vermeden. De productie van biologisch vlees gaat ervan uit dat de dieren zonder medicatie moeten kunnen. Wanneer een koe bijvoorbeeld ziek wordt en antibiotica nodig heeft, mag deze koe niet meer als biologisch vlees worden verkocht. Biologisch heeft ook iets te maken met de leefruimte van de dieren: koeien moeten een bepaald percentage van de tijd buiten kunnen grazen en biologische kippen krijgen meer ruimte dan ‘gewone’ kippen.
Wat zit er in?
Wanneer je dus biologisch vlees eet, hoef je geen antibiotica of hormonen in het vlees te verwachten. Maar hoe zit het verder? Het enige verschil in de samenstelling van het vlees is dat biologisch vlees vaak iets meer vetten bevat dan niet-biologisch vlees. Dit zijn echter onverzadigde vetten, dus niets om je zorgen over te maken. Qua gezond/ongezond is er weinig verschil tussen de twee verschillende soorten vlees. En ook wat betreft smaak is er weinig verschil: een ‘gewone’ kip en een biologische kip zijn over het algemeen nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Alleen het verschil met de plofkip is duidelijk, omdat die wateriger smaakt.
Is biologisch vlees gezonder voor de aarde?
Ook hier is het lastig een duidelijk antwoord te krijgen. Biologisch vlees is gezond, maar dat geldt ook voor ‘gewoon’ vlees. Beide soorten belasten de aarde ook ongeveer evenveel. Waarin zit dan het verschil? Feitelijk alleen in de manier van omgaan met de dieren. Wil je zeker weten dat een dier een goed leven heeft gehad, dan kies je voor biologisch vlees. Kan het je niet schelen hoe het dier heeft geleefd, dan kun je net zo goed ‘gewoon’ vlees eten.
Er is verrassend weinig verschil tussen biologisch vlees en ‘gewoon’ vlees. Het hoeft zelfs niet eens duurder te zijn om biologisch te eten! Je proeft het niet en het enige waaraan je het verschil ziet is de verpakking. Leg maar eens twee stukken varkensvlees naast elkaar zonder verpakking: wedden dat je geen verschil ziet? Je zult het ook niet proeven of ruiken. Het grootste verschil tussen biologisch vlees en ‘gewoon’ vlees is het feit dat biologisch vlees diervriendelijker wordt geproduceerd. Als echte dierenvriend eet je dus biologisch vlees! Het is trouwens in alle gevallen gezonder om maar twee of drie keer per week vlees te eten. De andere dagen kies je beter voor vis, soja, tofoe of een andere vleesvervanger.