Biologische groenten zijn razend populair. Ze worden gezien als vele malen gezonder dan ‘gewone’ groenten. Ze zijn ook iets duurder, omdat het meer moeite kost om biologische groenten te verbouwen. Maar hoe zit het nu eigenlijk echt met biologische groenten? Is de smaak van bio groenten anders dan die van andere groenten?
Wat zijn biologische groenten eigenlijk?
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat zijn biologische groenten eigenlijk? Je kent ze natuurlijk wel uit de winkel, maar weet je ook wanneer een groente biologisch is? Dit zijn criteria voor een groente om biologisch te mogen heten:
- Onbespoten. Vrijwel alle insecticiden en pesticiden zijn verboden bij biologische boeren. Zit er een ziekte in de komkommers? Of eten kleine beestjes alvast van de sla? Dan moeten de boeren dit bestrijden op een biologische manier (als dat kan). Anders gaat een deel van de oogst verloren.
- Zonder kunstmest. Een biologische boer mag alleen natuurlijke mest op het land gebruiken. Dit is beter voor het milieu en helpt bovendien om de mest nuttig te gebruiken.
- Geen genetische manipulatie. Je ziet bijvoorbeeld bij het verbouwen van soja en maïs vaak ‘genetisch gemodificeerd’ staan. De planten zijn dan in een lab aangepast om bepaalde weerstanden op te bouwen of beter te groeien. Biologische groenten mogen niet genetisch gemanipuleerd zijn.
De prijs van biologische groenten
Bio groenten zijn vaak duurder dan ‘gewone’ groenten. Dat komt onder andere omdat het veel meer moeite kost om biologische groenten te verbouwen. De beperking dat een boer geen chemische bestrijdingsmiddelen mag gebruiken, kan betekenen dat een hele oogst verloren gaat als er een ziekte of plaag in het gewas komt. Het niet gebruiken van genetische manipulatie zorgt ook dat de planten wat minder snel groeien of niet resistent zijn tegen bepaalde ziektes. Dat maakt vooral de risico’s die de boer loopt groter. Met wat pech kan het voorkomen dat een groot deel van de oogst verloren gaat. Daarom ligt de prijs van biologische groenten wat hoger dan die van ‘gewone’ groenten.
Toch verklaart dat niet helemaal het verschil in de supermarkt. Een deel van de hogere prijs ligt simpelweg in het feit dat mensen bereid zijn meer te betalen voor milieuvriendelijkere groenten. Een probleem is dat de hogere prijs wordt gerekend door de supermarkt en dus niet ten goede komt van de biologische boer. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Dus hoewel een klein gedeelte van de hogere prijs ook echt aan de boer wordt doorberekend, betaal je ook extra omdat de supermarkt de prijs hoog houdt.
De smaak van bio groenten
De belangrijkste vraag uit dit artikel was: hoe zit het met de smaak van bio groenten? Het antwoord is vrij eenvoudig: ze smaken precies hetzelfde als niet-biologische groenten. Je merkt vrijwel geen verschil. Dat komt omdat de dingen die anders zijn in de teelt van de planten, vrijwel geen invloed hebben op de smaak van de groenten. Een biologische komkommer smaakt dus hetzelfde als een ‘gewone’ komkommer. Er is wél een verschil met biologische groenten die je zelf kweekt. Hiervoor gebruik je vaak andere zaden, de planten groeien langzamer en je geeft ze meer tijd om te rijpen. Zelfgekweekte groenten smaken dus wel iets anders dan professioneel geteelde groenten. Maar zelfs dan zijn de verschillen kleiner dan je denkt.
De smaak van bio groenten verschilt niet of nauwelijks van die van ‘gewone’ groenten. Waarom gebruiken we dan het liefst lekker veel biologische producten in onze recepten? Omdat biologische groenten een stuk beter voor het milieu zijn! Als we niet alleen aan het heden, maar ook aan de toekomst denken, moeten we wel nadenken over de landbouwmethoden. En het kan toch niet goed zijn als een heel terrein wordt bespoten met chemische middelen? Of dat we alleen nog kunstmest gebruiken terwijl de natuurlijke mest voor het oprapen ligt? Kortom: biologische groenten eet je niet vanwege de smaak of vanwege de prijs, maar omdat deze keuze het best is voor het milieu en de toekomst!