Koffie: voor velen ook wel het ‘zwarte goud’. Perfect om ‘s morgens mee wakker te worden. Heerlijk om tussendoor te drinken om door te kunnen stomen. En wie denkt nou niet rond een uur of acht ‘s avonds aan een gezellig bakje koffie? Toch stappen steeds meer mensen over op andere dranken of kiezen ze voor cafeïnevrije koffie. Is koffie dan zo ongezond?
Koffie met cafestol
Bij koffie denk je meteen aan cafeïne. Echter, in sommige koffiesoorten zit een andere stof die veel schadelijker is: cafestol. Deze stof zorgt ervoor dat het cholesterol-gehalte omhoog gaat, wat slecht is voor de bloedvaten. Het cafestol-gehalte in gewone koffie valt nogal mee, maar in kookkoffie en koffie uit een cafetiére zijn de gehaltes veel hoger. Dit geldt ook voor espresso en koffie uit cupjes. Zeker als je van koffie een hoge bloeddruk krijgt, zijn deze soorten koffie absoluut uit den boze!
Cafeïne
Natuurlijk kennen we allemaal cafeïne. Dit zit niet alleen in koffie, maar ook in thee (theïne), in cola en in energiedrankjes. Een volwassene kan hier ongeveer 400 milligram per dag van binnenkrijgen zonder schadelijke effecten. Aangezien er ongeveer 100 milligram in een kopje koffie zit, mag je er dus 4 per dag drinken zonder dat dit schadelijk is. Heb je een hoge bloeddruk? Dan is koffie geen goed idee. Koffie kan namelijk een hoge bloeddruk veroorzaken door de cafeïne die erin zit.
Acrylamide
Soms hoor je dat koffie kankerverwekkend kan zijn, omdat er acrylamide in zit. Deze mensen moeten echter toch wat beter onderzoek doen voordat ze dit roepen. Om kankerverwekkend te zijn, moet je behoorlijk wat acrylamide per dag binnenkrijgen. Het zou neerkomen op zo’n 30 koppen per dag en dat jarenlang voordat je risico begint te lopen. Dus tenzij je een ernstige koffieverslaving hebt, valt dat nogal mee in de praktijk.
Suiker
Natuurlijk zit er geen suiker in koffie. Echter, veel mensen vinden koffie alleen lekker met wat suiker erin. Uiteraard weten we allemaal dat suiker slecht is voor de tanden en voor de gezondheid. Toch is er weinig op tegen als je wat suiker in de koffie doet: het is nog altijd minder dat de hoeveelheid suiker in frisdranken en cola.
Vochtafdrijvend?
Niemand heeft tot nu toe kunnen bewijzen dat koffie vochtafdrijvend is. Cafeïne kan soms deze uitwerking hebben, maar dat hangt vooral van de gevoeligheid van de drinker af. Normaal gesproken is koffie niet vochtafdrijvend, dus mag je het optellen bij de hoeveelheid water die je per dag drinkt.
Koffie om af te vallen
Sommige mensen beweren dat je door het drinken van koffie meer vet verbrand en dus sneller afvalt. Dit is ten dele waar: als je veel koffie drinkt, raak je hyperactief door de cafeïne. Je krijgt er een snellere hartslag van, je handen gaan trillen en je krijgt een gevoel zenuwachtig te zijn. Deze dingen zorgen voor rusteloosheid, waardoor je waarschijnlijk actiever wordt. Dit zorgt inderdaad voor meer vetverbranding. Het is echter niet de koffie die dat doet, maar de activiteit die je krijgt doordat je hyperactief wordt van de koffie. Het is een indirect resultaat en het is maar de vraag of het zo wenselijk is. Je kunt beter de activiteiten doen zonder daartoe te worden aangespoord door de hoeveelheid koffie die je hebt gedronken…
Al met al valt het dus met koffie nogal mee. Het is niet ongezond, zolang je het koffiegebruik maar binnen de perken houdt. Koffie past binnen veel diëten en bevat ook geen E-nummers. Drink gewoon niet meer dan 4 koppen koffie per dag en er is niets aan de hand… Overigens geldt dit niet voor zwangere of zogende vrouwen: die kunnen beter geen koffie drinken omdat een baby er gevoeliger voor is.