Dit heerlijke pastagerecht is echt niet het enige dat goed genoeg is om de top 10 Italiaanse gerechten te bereiken. Maar het is wel een bijzonder recept en verdient daarom een plaatsje. Waar vrijwel alle andere verzamelingen van Italiaanse recepten de Bolognese noemen, kiezen wij voor een net iets ander pastagerecht. Tenslotte kent iedereen de Bolognese al, terwijl maar weinig Nederlanders dit typisch Italiaanse gerecht kennen.
Ingrediënten voor pasta met garnalen (2 personen)
- 200 gram volkoren pasta
- 1 flinke ui
- 2-3 knoflookteentjes
- 250 ml room (kookroom of slagroom)
- 100 ml droge witte wijn
- 250 gram gamba’s of grote garnalen
- 100 gram asperges in blik
- 70 gram zongedroogde tomaten
- 2 eetlepels citroensap
Bereidingswijze
- Kook de gamba’s of garnalen gaar en pel ze.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
- Snipper ui en knoflook en fruit ze op hoog vuur. Zet als ze glazig zijn het vuur lager en voeg de asperges toe. Blus meteen af met de wijn.
- Voeg na ongeveer 5 minuten en voeg kookroom en de klein gesneden zongedroogde tomaten toe. Laat dit een poosje rustig indikken.
- Roer de saus goed door. Hij mag best dik en romig worden. Is hij te dun? Dan kun je hem op iets hoger vuur laten indikken of je gebruikt wat gezeefde maïzena.
- Voeg de gamba’s of garnalen en het citroensap toe. Breng het gerecht dan op smaak met zout en peper.
Dit recept is een eenvoudige uitblinker in de Italiaanse keuken. Het gerecht wordt flink onderschat en wordt nog weinig gegeten in Nederland. Best jammer, want het is echt een topper!