Wanneer je stroganoff recepten ziet, lees je meestal dat er biefstuk of ander rundvlees in moet. Zelf hou ik echter veel meer van kip stroganoff, niet alleen omdat het lekkerder is, maar ook omdat het veel gemakkelijker klaar te maken is. Biefstuk moet je kort bakken, dan uit de pan halen en later weer toevoegen, waarbij het ergens onderweg meestal net wat te taai wordt om echt lekker te zijn. Daarnaast vind ik het om eerlijk te zijn ook zonde van de dure biefstuk, die je mijns inziens veel beter op een andere manier kunt klaarmaken. Hier dus: een heerlijk en gemakkelijk recept voor kip stroganoff!
Ingrediënten kip stroganoff
- 300 gram kip
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 paprika, gesneden
- 250 gram champignons, gesneden
- 1 klein blikje tomaten puree
- 200 ml creme fraiche
- Snufje chilipoeder
- 1 eetlepel dille
- 3 eetlepels wodka (optioneel)
Uitvoering
Opmerking: dit kip stroganoff recept is erg lekker met rijst, maar kan ook klaargemaakt worden als gerecht bij bijvoorbeeld aardappels.
Snij de ui en knoflook fijn en bak deze in wat olie in een grote wok-pan. Voeg als de ui glazig is de champignons toe en bak deze licht mee. Voeg de paprika en en ongeveer 100 milliliter water toe, en bak totdat de champignons en de paprika gaar zijn.
Doe de kip in de pan en laat het geheel gaar sudderen. Roer wel af en toe om en als het te droog dreigt te worden, voeg je nog wat water toe. Voeg, als de kip gaar is, de tomatenpuree, de wodka en de crème fraiche toe. Verhit dit onder voortdurend omroeren totdat de saus kookt. Vervolgens voeg je de kruiden toe en laat dit zo even intrekken. Kijk hoe dik de saus is geworden. Is hij te dun, dan kun je wat bloem toevoegen voor meer dikte. Is hij te dik, dan kun je hem iets aanlengen met water. Voeg zout en peper toe naar smaak.
Kip Stroganoff
Dit kip stroganoff recept is heel goed te maken als eenpansgerecht en behoeft geen pakjes en zakjes, zoals alle diner-recepten van meer-weten-over-eten. Daardoor is het beduidend gezonder dan de kip stroganoff die je kunt maken uit bijvoorbeeld een zakje van Knorr. In de zakjes zitten niet alleen veel toegevoegde E-nummers voor de houdbaarheid, maar ook veel zout wat het recept een stuk ongezonder maakt!