Buitenlandse keukens hebben de Nederlandse keuken verovert. Natuurlijk, we zijn nog steeds het land van de aardappels, maar we eten de laatste jaren ook steeds meer buitenlandse gerechten. Daardoor komen niet alleen nieuwe gerechten, maar ook nieuwe smaken de keuken in. Wat verrassend is, is dat we in Nederland vooral kruiden kennen met maar één smaak, terwijl vooral Aziatische gerechten worden gemaakt met kruidenmengsels. Neem bijvoorbeeld kerrie, een poeder dat bij ons allemaal wel bekend is. Je kunt zelf kerrie maken, maar daarvoor moet je heel veel verschillende ingedriënten gebruiken. Een ander kruidenmengsel dat snel populair wordt, is Garam Masala.
Wat is Garam Masala eigenlijk?
Garam Masala is een kruidenmix die je bij de toko wel tegenkomt. Er zijn ook supermarkten die het hebben, maar vaak is de smaak dan een stuk flauwer. De kruiden die in het mengsel gaan verliezen na een tijd hun smaak. Omdat de kruidenmengsels in de supermarkt daar soms meer dan een jaar liggen, is de kans groot dat de Garam Masala die je daar koopt flauw is en nergens duidelijk naar smaakt. Dat is zonde van het gerecht, want dat komt zo niet goed op smaak. Daarom is het beter om Garam Masala te bestellen bij De Kruidenbaron: dit is een webshop die gespecialiseerd is in het vers aanleveren van kruiden en kruidenmengsels. Vergelijk je deze Garam Masala met die in de winkel, dan weet je meteen waarom de verse variant het eten een stuk lekkerder maakt.
Waar wordt Garam Masala in gebruikt?
Garam Masala is, letterlijk vertaald, een ‘heet mengsel’. Dat betekent niet heet in de zin van sambal of peper, maar in de zin van warm. Het is een kruidenmengsel dat de smaak van het eten warmer maakt. Het wordt met name gebruikt in curry-gerechten, maar het wordt ook wel gebruikt in het bekende gerecht Kip Tandoori. Koken met Garam Masala kan vrij lastig zijn als je zelf het hele kruidenmengsel wilt maken. Je hebt dan veel uiteenlopende kruiden nodig die je in precies de juiste hoeveelheden moet mengen. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om Garam Masala kant en klaar te kopen. Dit maakt het klaarmaken van verschillende Aziatische gerechten een heel stuk eenvoudiger.
Garam Masala is afkomstig uit India. Hier worden vaak familierecepten bijgehouden, dus in elke familie en in elke streek is de smaak van Garam Masala weer anders. De hoofdsmaak en belangrijkste ingrediënten zijn echter altijd hetzelfde. Koriander, komijn, peper, venkelzaad, kruidnagels, kaneel, nootmuskaat, kardemom en laurier zijn de ingrediënten ervan. Het is dan ook een stuk eenvoudiger als je Garam Masala bestelt bij de betere kruidenzaak of de online kruidenspecialist. Zo heb je op een gemakkelijke manier een moeilijk mengsel dat helemaal goed is om je eten op smaak te brengen!