Als je jonger bent dan zo’n 30 jaar, heb je waarschijnlijk nog nooit lammetjespap gegeten. Of misschien alleen vroeger, bij opa en oma. Want zowel lammetjespap als rijstepap zijn uitstervende soorten. Erg jammer, want ze zijn echt heerlijk. En bovendien zijn ze ook nog eens makkelijk zelf te maken. Laat je niet verleid door die prut uit een pak, zoals ze je in de winkel koopt. Échte lammetjespap en rijstepap maak je zelf!
Recept voor lammetjespap (4 a 5 personen)
- 60 gram bloem
- 1 liter melk
- Snufje zout
- 1 ei
- Suiker
- Evt. een citroenschil of wat citroensap voor een frisse touch
Breng 8 dl melk aan de kook met een snufje zout en eventueel de citroenschil. Meng de bloem in een bakje met de resterende 2 dl melk en roer dit goed tot een glad papje. Giet onder voortdurend roeren de bloempap bij de kokende melk. Laat de pap 10 minuten zachtjes doorkoken en roer regelmatig. Klop het ei met wat suiker en giet het in de pan. Even flink doorroeren en meteen opdienen met wat suiker om te bestrooien.
Recept voor rijstepap (3 a 4 personen)
- 80 gram rijst
- Vanillestokje
- 8 dl melk
- Snufje zout
- Kaneel
- Suiker
Was de rijst even goed als je zilvervliesrijst gebruikt. Breng de melk met het vanillestokje aan de kook en strooi er de rijst bij. Laat dit vervolgens minimaal 1 uur (!!) zachtjes koken. Haal dan het vanillestokje eruit en serveer de pap met suiker en kaneel.
Heb jij eigenlijk niet zo’n zin in de Hollandse klassiekers en heb je liever een Italiaanse delicatesse? Maak dan zelf je Tiramisu of Creme Brulee!