De Franse keuken is een absolute uitblinker. Ben je veel bezig met koken en bakken, dan weet je dat Frankrijk de bakermat is van veel heerlijke gerechten. Het gerecht ratatouille was echter helemaal niet zo bijzonder populair, totdat een Disney tekenfilm daar verandering in bracht… Want hoewel de kokende rat zeker tot de verbeelding sprak, bleek het originele gerecht met deze naam wel bijzonder lekker. En dus wordt het tijd dat wij dat originele recept eens gaan uitproberen!
De ingrediënten voor het ratatouille recept
- 1 flinke ui
- 2 rode paprika’s
- 4 tenen knoflook
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 vleestomaten
- 2 courgettes
- 1 flinke aubergine
- Basilicum
- Geraspte Parmezaanse kaas
- 8 eieren maat M
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze van Franse ratatouille
- Snij de ui en knoflook fijn. Snijd de paprika’s in blokjes. Bak vervolgens alles op halfhoog vuur totdat de ui glazig en zacht is. Hou het vuur laag, want de ui en knoflook mogen niet bruin worden.
- Voeg wat zout en peper toe, plus de tomatenpuree. Roer dit erdoor en laat het mengsel nog even doorbakken.
- Schil de aubergine. Snijd dan de aubergine, courgettes en tomaten in kleine blokjes. Bak ze mee met het uienmengsel. De aubergine neemt vocht op, dus het kan nodig zijn dat je wat olie of boter toevoegt.
- Voeg eventueel nog wat water toe en laat dit mengsel 10 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Giet dan het mengsel in een ovenschaal. Proef even en voeg zonodig nog zout en peper toe. Breek de eieren in een kom, maar hou de dooiers heel. Schenk ze dan over het gerecht in de ovenschaal, waarbij je de dooiers verdeelt maar niet stukmaakt.
- Strooi de parmezaanse kaas over de schotel, waarbij je de eidooiers ontwijkt. Dan zet je de ovenschaal in de oven. Bak in ongeveer 5 a 10 minuten (afhankelijk van je oven) totdat de eiwitten zijn gestold, maar het eigeel nog zacht is. Strooi wat basilicum over het eten.
- Serveer met wat stokbrood. Eet smakelijk!
Er zijn nog meer methoden om ratatouille te maken, maar dit is het meest bekende gerecht. Er zijn echter veel koks die de eieren niet toevoegen en het gerecht niet meer nabakken in de oven. Dat is jammer, want de eieren en de gesmolten kaas uit de oven maken het gerecht nog nét een beetje lekkerder. Ratatouille mag dan bekend zijn geworden door een animatie-film: het is een heerlijk gerecht dat ook echt zijn plaats heeft verdiend in de Franse keuken! Het is ook nog eens gemakkelijk en hoewel je best even aan het schillen en snijden bent, proef je in het gerecht de heerlijke verse ingrediënten. Het is de moeite dubbel en dwars waard!