Frambozen zijn vitaminerijke vruchten, caloriearm en zeer gezond. Er zijn gele en roze frambozen met vele culinaire mogelijkheden. Het zijn tere vruchten die voorzichtig geoogst moeten worden en niet lang houdbaar zijn, dit verklaart waarom ze zo duur zijn in de supermarkt. In dit artikel geeft Maréchal tips om zelf je frambozen te kweken.
Frambozen: eenvoudig te kweken
Om frambozen te kweken heb je niet veel plaats nodig. Het is zelfs mogelijk in een pot op een balkon of terras.
Frambozen zijn zelf bestuivend, geven altijd vruchten en hoeven niet behandeld te worden tegen allerlei ziekten en plagen.
In de schaduw gaat een framboos het nooit goed doen, ze houden van een zonnige standplaats waar ze door de wind ook goed kunnen opdrogen.
Planten van frambozen
Voor het planten van de frambozen in de tuin moet de grond diep losgemaakt worden en gebruik je best een goede bodemverbeteraar. Als terrasplant voldoet een goede potgrond. De frambozen kun je in een rij uitplanten op een onderlinge afstand van 50 cm. Als je frambozen plant in een rij zal het nooit een wirwar van takken worden en kan je gemakkelijk frambozen plukken en snoeien. Vóór het planten snoei je de planten terug tot een hoogte van 30 cm.
Frambozen groeien snel en hebben lange, slappe takken die in de zomer al snel 1.5 m hoog zijn. Steunmateriaal (bijvoorbeeld paal + draad of bamboestokken) is nodig om te vermijden dat de takken en vruchten op de grond gaan hangen. Aan die draden of bamboestokken kun je de frambozentakken vastmaken. Deze kunnen het best worden vastgebonden met rubberen bindbuis of met raffia. Daarbij moet je de takken voldoende ruimte geven om te vermijden dat ze worden beschadigd.
Snoeien van frambozen
Het is belangrijk om frambozen op de juiste manier te snoeien, er is namelijk een groot verschil tussen herfstframbozen en zomerframbozen.
Herfstframboos
Herfstframbozen geven bloemen en vruchten op de nieuwe takken die in het voorjaar en zomer groeien. In de zomer behoud je 10-15 takken per lopende meter, de rest van de nieuwe takken verwijder je tot op de grond. De frambozen kun je plukken vanaf eind augustus tot half oktober. In de winter snoei je de takken weg tot op de grond.
Afbeelding: Rubus idaeus ‘Fallgold’ (herfstframboos).
Zomerframboos
Zomerframbozen geven bloemen en vruchten op de takken die het vorige jaar zijn gegroeid. Je kunt vruchten plukken van eind juni tot begin augustus.
Het eerste jaar na aanplanten hoef je niet te snoeien. In het vroege voorjaar daarop bind je per lopende meter de 8 stevigste takken aan de draden vast. De rest van de nieuwe takken verwijder je volledig tot op de grond. Die 8 scheuten top je in de zomer op 10 cm boven de bovenste draad (op ongeveer 1.5 m).
Deze aangebonden takken geven in het volgende voorjaar en zomerbloemen en vruchten. Tegelijkertijd komen de nieuwe takken uit de grond. Hiervan behoud je 12 takken in de rij, je hebt er eigenlijk 8 nodig maar er kunnen immers nog scheuten beschadigd geraken. Als je van de oude takken alle vruchten hebt geplukt snoei je deze tot op de grond weg, de nieuwe takken bind je dan vast aan de draden. Deze takken gaan volgend jaar dan weer vruchten geven.
Afbeelding: Rubus idaeus ‘Glen Ample’ (zomerframboos).
Bemesting voor frambozen
Frambozen kun je bijmesten met een organische meststof voor klein fruit, deze speciale meststof bevat meer kalium en minder stikstof. Dit komt de bloei en vruchtvorming ten goede.
Praktische tip
Vogels vinden frambozen ook superlekker en vooral de roze omdat ze die beter zien. Het is niet aan te raden om te wachten tot de vruchten rijp aan de plant hangen. De vogels zullen er zeker en vast mee weg zijn! Je kunt de vruchten onrijp plukken en in de keuken op de vensterbank laten narijpen. Dan smaken ze ook heel lekker en ben je de vogels voor.