Puree maken is een stuk eenvoudiger dan je denkt. Misschien gebruik jij standaard zakjes puree uit de winkel. Heb je één keer een echte, zelfgemaakte puree gemaakt, dan hoef je die waarschijnlijk niet meer. Echte puree is veel lekkerder, heeft meer smaak en meer stevigheid en is bovendien een stuk gezonder.
Puree maken: de ingrediënten (4 personen)
Je kunt verschillende recepten gebruiken om puree te maken. Na een poosje doe je het op gevoel, zonder recept. Wij gebruiken een basisrecept en daaronder enkele suggesties voor variaties.
- 700-800 gram kruimige aardappels
- 100 ml melk
- 50 gr (room)boter
- Snufje zout en peper
Variaties:
- 2 el grove mosterd of
- 1-2 tl vers geraspte nootmuskaat of
- 100 gr geraspte jonge kaas
Bereidingswijze van dit puree recept
Zelf puree maken begint met de aardappels. Deze schil je en snijd je in stukken. Hoe kleiner de stukken, hoe eerder de aardappels gaar zijn. Kook de aardappels met wat zout in 10-15 minuten gaar. Prik erin met een vork om te checken of ze al helemaal zacht zijn.
Doe de melk in een steelpannetje en verwarm deze langzaam, samen met de boter. Dit hoeft niet perse, maar het verwarmen maakt de puree wat smeuïger en bovendien kun je de puree dan goed warm serveren.
Giet de aardappels af en laat het vocht even uitdampen. Stamp ze dan goed fijn met een pureestamper. Giet de hete botermelk erbij en roer of stamp tot een mooie puree. Is de puree nog niet zacht genoeg naar je smaak, voeg dan nog wat extra melk toe.
Maak je een variant? Voeg dan de mosterd, de nootmuskaat of de kaas toe en roer dit goed door de puree voor extra smaak. Tip: als je kaas gebruikt, zal deze smelten en de puree wat plakkeriger maken. Je kunt dan wat minder melk gebruiken.
Puree serveren
Puree maken is een makkie. Je doet het net zo makkelijk als het gewoon koken van aardappels. Wist je trouwens dat je aardappelpuree die overgebleven is de volgende dag heerlijk kunt opbakken? Je bakt de puree dan in wat (roomboter) tot er een knapperig laagje op komt.
Puree is erg lekker in combinatie met een frisse groente in de zomer, of juist een warme wintergroente zoals rode kool of gekookte witlof. Ga je eenmaal zelf puree maken, dan laat je de pakjes van de winkel voortaan links liggen. Deze verse puree kun je trouwens ook goed gebruiken als basis voor stamppotten: je kunt er bijvoorbeeld gekookte boerenkool of rauwe andijvie doorheen stampen voor een stevige stamppot.