Flamberen lijkt een vrij gevaarlijke stunt. Je steekt het eten in brand en je serveert het op die manier. Het eten krijgt er een heel bijzondere smaak van en natuurlijk is het ook gewoon gaaf om te doen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En waar moet je op letten om het veilig te doen?
Het principe van flamberen
Flamberen werkt in de basis altijd hetzelfde. Er wordt iets over het eten gegoten (meestal alcohol) en dit wordt vervolgens aangestoken. Alcohol is vrij vluchtig en goed brandbaar. Het vuur brandt heel fel, maar ook heel kort en dooft vanzelf weer uit. De alcohol is dan allemaal verdampt. Het eten zal er niet van beschadigen of aanbranden. Eigenlijk is flamberen dus niet zo heel ingewikkeld: je maakt een recept (vooral bij vleesgerechten en toetjes is het populair), giet er alcohol overheen (bijvoorbeeld calvados) en je steekt het aan. Toch moet je nog wel even wat meer weten voor je aan de slag gaat.
Zó doe je het veilig
Er ontstaan jaarlijks branden doordat mensen iets wilden flamberen wat niet helemaal goed ging. Dat heeft vooral te maken met onvoorzichtigheid. Denk om de volgende regels:
- Gebruik nooit een houten serveerplaat en liever ook geen aluminium schaal als je wilt flamberen. Porselein, keramiek en glas kan in principe wel.
- Haal servetten en andere papieren weg en laat niets brandbaars te dicht in de buurt liggen.
- Kijk even omhoog: is er boven het gerecht iets dat kan branden?
- Vertel wat je gaat doen en zorg dat niemand schrikt van de plotselinge vlammen.
- Laat de gerechten op tafel staan terwijl je ze aansteekt.
- Zorg dat huisdieren uit de buurt zijn. Honden en katten kunnen enorm schrikken en domme dingen doen.
- Houd een emmer water bij de hand (maar wel uit het zicht natuurlijk) zodat je snel kunt ingrijpen als er iets niet goed gaat.
- Flambeer geen gerechten onder een aanstaande afzuigkap! Deze kan de vlammen namelijk omhoog zuigen en zorgen dat er in het rookkanaal alsnog brand ontstaat.
Flamberen is ontzettend leuk om eens te doen. Je kunt het uitstekend leren door te beginnen met glaasjes drank aan te steken. Sambuca wil bijvoorbeeld altijd even mooi blauw branden. Door klein te beginnen leer je hoe het principe werkt. Daarna kun je beginnen met toetjes, bijvoorbeeld geflambeerde perziken. Zo werk je je op tot een grande finale van een prachtig vleesgerecht dat je stoer kunt flamberen!