Wat eten we vandaag? Hoe vaak per week stel jij jezelf of je gezin deze vraag? Om te zorgen dat je niet elke dag hoeft na te denken over wat er die avond op tafel komt, kun je handig zelf een kalender met weekmenu´s ontwerpen. Mocht je gezonder willen eten of willen afvallen, dan komt een gepersonaliseerde kalender met menu´s ook goed van pas.
Zelf een kalender met weekmenu´s ontwerpen helpt ook om minder vaak naar de supermarkt te gaan en het bespaart tijd (in de keuken). Verder dient het om de menustructuur in de gaten te houden. En je kunt bijhouden of je elke week alle benodigde voedingsmiddelen binnen krijgt. Genoeg voordelen dus om zelf een weekmenu samen te stellen. Druk je gepersonaliseerde kalender vervolgens af bij een online printer en hang hem op in de keuken. Zo wordt iedereen in het huishouden eraan herinnert wat er die dag gegeten wordt.
Wat zijn zaken bij het maken van een weekmenu om in de gaten te houden?
Inhoud van het weekmenu
De eerste keuze die je moet maken is waarvoor je een weekmenu gaat samenstellen. Kies je alleen voor het avondeten? Of wil je een uitgebreid menu maken en plan je ook ontbijt, lunch en tussendoortjes in het menu? Vervolgens is het belangrijk om vooruit te plannen en een weekmenu voor bijvoorbeeld de hele maand samen te stellen. Op deze manier profiteer je optimaal van je eigen menukalender. Plan ook ´restjesdagen´ en ´smokkeldagen´ in en houd rekening met bijvoorbeeld verjaardagen, etentjes en bedrijfsfeestjes.
Plan variëteit in het menu in
Een belangrijke tip bij het maken van je eigen menukalender is om te voorkomen dat je veel gerechten met dezelfde ingrediënten achter elkaar plant. Drie dagen na elkaar pasta of rijst eten gaat ook vervelen. Zorg dus voor variëteit in het menu. Wissel bijvoorbeeld vlees, vis en eieren met elkaar af. Ook kun je natuurlijk tussen verschillende keukens wisselen. Ga de ene dag voor een typisch Hollands gerecht en kies de volgende dag bijvoorbeeld voor een gerecht uit de Chinese keuken.
Welke informatie zet je op de kalender
Kijk welke informatie je allemaal bij het ontwerpen van jouw menukalender wilt opnemen. Zet je alleen de naam van het gerecht op de kalender? Mogelijk wil je juist meer informatie toevoegen. Je kunt alvast het recept opnemen als je iets nieuws gaat koken. Noteer ook bijvoorbeeld de ingrediënten, zodat je handig een lijstje voor de supermarkt kunt maken. En eventueel kun je gegevens zoals aantal calorieën op de kalender zetten. Zo maak je een uitgebreid overzicht, afgestemd op jouw wensen en behoeften. Vergeet trouwens geen foto´s bij de gerechten te plaatsen, zodat je zin krijgt om te gaan koken.