Koekjes. Ze zijn er in honderden soorten en maten en in allerlei verschillende kleuren en vormen. Je hebt ‘gewone’ koekjes, chocoladekoekjes, vruchtenkoekjes en ga zo maar door. Maar wist je dat haast alle koekjes begonnen zijn met hetzelfde standaard recept? De basiskoekjes verschillen maar weinig: het is de uiteindelijke bewerking van het deeg die de koekjes anders maakt. Met dit ene recept kun je dus werkelijk alle kanten op!
Ingrediënten
- 100 gram suiker
- 200 gram boter
- 300 gram bloem
- Snufje zout
- Eventuele extra’s (zie “koekjes ideeën”)
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Smeer een plat bakblik in met boter of bekleed het met bakpapier.
- Doe boter en suiker bij elkaar in een kom. Snij de boter in kleine blokjes en doe ze erbij. Voeg een snuf zout toe en kneed dan de ingrediënten met koele handen tot een stevige deegbal. Proef even van het deeg (het is erg lekker!) of er genoeg zout bij zit.
- Maak van de deegbal een platte plak en gebruik steekvormpjes om leuke koekjes te maken. Of maak een rol van het deeg en snijd met een dunne draad (garen) dunne plakjes die meteen op de bakplaat gelegd kunnen worden.
- Leg de koekjes op de bakplaat. Maak alle koekjes ongeveer even dik. Zet ze dan in de oven. Normale koekjes zijn in 15 minuten klaar, maar dunne koekjes eerder en dikke koekjes doen er iets langer over. Je kunt beter na ongeveer 10-12 minuten regelmatig even gluren of de koekjes aan het verkleuren zijn. Als ze goudbruin zijn, zijn ze klaar.
Koekjes ideeën
Heb je het basisrecept geprobeerd? Lekker he? Je kunt ook allerlei variaties toevoegen om de koekjes anders te maken. Deze opties zijn bijvoorbeeld leuk en lekker:
- Deel de deegbal in tweeën. Voeg aan de helft van het deeg cacao toe (ongeveer 10 gram). Kneed dit erdoorheen zodat het deeg donker wordt. Zo maak je donkere en lichte koekjes. Je kunt allerlei mooie vormen hiervan maken. Maak bijvoorbeeld van beide deeghelften een plak en leg ze op elkaar. Rol ze op en snijd er plakjes vanaf: zo krijg je gedraaide koekjes.
- Besmeer de koekjes als ze op de bakplaat liggen voordat ze de oven ingaan met wat geklopt ei en bestrooi ze met suiker. Zo krijg je leuke geglaceerde en besuikerde koekjes.
- Leg op elk koekje een aardbei of ander vruchtje en bak dit mee.
- Doe kleine stukjes chocola door het deeg heen. Hiervoor kun je chocolate chips nemen, maar je kunt ook een chocoladereep in stukjes breken. Zo krijg je echte American Cookies.
Deze koekjes zijn super om met kinderen te maken. Laat de kinderen zelf hun koekjes bakken! Ze zijn erg lekker als snack, ook al zijn ze niet super gezond. Gezien de verhoudingen van de ingrediënten is dit recept niet echt handig als je op een streng dieet bent – maar het is wel geschikt om eens lekker te ‘zondigen’!
De afbeelding bij deze tekst is afkomstig van shutterstock.com