Moulleux is de officiële naam voor het heerlijke warme chocoladetaartje met vloeibare binnenkant. Het heeft ook heel veel andere namen, zoals chocolade soufflé. De moulleux wordt vooral geserveerd als nagerecht in de betere restaurants. Heel soms is het taartje verkrijgbaar bij een supermarkt, waarbij het vrijwel altijd om de diepvriesvariant gaat. Die is natuurlijk een stuk minder lekker dan wanneer je hem zelf maakt. De moulleux wordt vooral door chocolade-gekke dames hoog gewaardeerd. Heb jij bijvoorbeeld een date of zin in een romantisch avondje? Dan maak je dit recept klaar: gegarandeerd succes!
Ingrediënten voor moulleux (6x)
- 200 g pure chocolade
- 150 g boter
- 150 g suiker
- 4 eieren
- 75 g bloem
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 210 graden. Neem een muffin-bakvorm en vet deze goed in met boter.
- Neem een pannetje en zit dit op een kleine pit op de laagste stand. Doe de boter erin en laat het zachtjes smelten. Doe dan de chocola erbij en laat smelten onder voortdurend roeren. Als de chocola gesmolten is voeg je de suiker toe. Roer telkens goed door.
- Klop de eieren los in een kleine kom en roer ze dan door het chocolademengsel. Verdeel dan direct het beslag over de muffin-vormen.
- Bak de cakejes 10 minuten in het midden van de oven. Als je ze eruit haalt, kun je ze meteen serveren. De buitenkant is een mooi zachte cakeje, de binnenkant is vloeibare chocolade.
Omdat elke oven net iets anders is, lukt dit recept niet altijd de eerste keer. Er zijn twee dingen die kunnen gebeuren:
- De buitenkant is nog niet stijf geworden. Laat dan de cakejes nog enkele minuten langer bakken. Dit komt haast nooit voor, tenzij de temperatuur van de oven te laag is.
- De binnenkant is niet meer vloeibaar. Dit komt omdat de oven iets warmer is dan normaal of omdat je de moulleux te lang hebt laten staan. Probeer het eens op een temperatuur van 200 graden. Werkt dit niet genoeg, dan verkort je de baktijd met 2 minuten.
Moulleux is hét recept voor chocoladefans. Of het nu midden in de winter is of hoogzomer: dit recept is altijd een succesnummer. Het is één van de lekkerste nagerechten ter wereld. Hoewel het recept typisch Frans is, wordt het soms toch gebruikt bij de high tea. Dat mag je overigens nooit aan een Engelsman vertellen, want die zou waarschijnlijk woedend worden! De Engelsen kennen het recept voor moulleux ook, maar zij noemen het wijselijk ‘chocolate soufflé’.