We moeten allemaal meer groenten eten. Maar het eten van meer groente is niet altijd gemakkelijk. Misschien houd je gewoon niet van veel groentes. Of ben je zo druk met allerlei dingen dat je geen tijd hebt om uitgebreid te koken. Toch kun je vrij gemakkelijk meer groenten eten. En het mooiste is: dat lukt zonder dat je het merkt! Dit zijn manieren om onbewust meer groente te eten.
1. Groente in pastagerechten
Een van de beste manieren om meer groente te eten is om de groente te verwerken in gerechten waarin ze niet zo herkenbaar zijn. Als je bijvoorbeeld een groentepakket in macaroni gooit, eet je automatisch al best veel groente in je eten. Toch zullen zelfs kleine kinderen dit niet direct als groente zien. Je proeft het namelijk niet echt, want de smaak van de kruiden is veel sterker.
2. Groentes bij Aziatische gerechten
Gek genoeg vinden veel mensen die niet van groente houden, Aziatische groenten wel lekker. Waarom? Omdat daar veel creatiever met groente wordt gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan een gerecht als Sajoer boontjes, waarbij ze in kokosmelk worden klaargemaakt. Bij een gerecht als Soto Ajam horen ook veel groenten. En een rijsttafel bevat ook heel veel, waardoor je onbewust meer groente gaat eten dan je normaal doet.
3. Leef je uit met salade
Een salade kan een basis hebben van sla, maar het kan ook pasta zijn of een basis van stukjes gekookte aardappel. Vervolgens kun je er allerlei soorten groentes in doen. Stukjes paprika, komkommer, tomaat of bosui zijn rauw erg lekker. Je kunt er ook gegrilde en afgekoelde groentes aan toevoegen. Breng de salade op smaak met een lekkere dressing en eventueel wat spekjes, gekookte kip of blokjes kaas. Verder kun je er ook fruit in doen: ananas, appel en mandarijn lenen zich hier goed voor. Zo’n salade is erg lekker, heel gezond en een prima manier om bijna je hele maaltijd uit groente te laten bestaan.
4. Groente smoothie
Ben je niet zo van de salade, maar wil je wel veel groente eten? Denk dan eens over drinken. Smoothie is een perfecte manier om onbewust meer groente te eten. Je kunt vrijwel elke groente gebruiken om fijn te malen als smoothie. Je kunt de smoothie een andere smaak geven door te combineren met fruit. Zo krijg je een beker drinken die stevig is, goed vult, lekker smaakt en boordevol groente zit.
5. Groente op onverwachte plaatsen
Je kunt groenten ook op onverwachte plaatsen toepassen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bakken van groentepannekoeken? Je kunt ook denken aan een laagje courgette tussen de lasagne, een paar blaadjes sla op je broodje kaas en wat fijngehakte groentes door je gehaktbal. Door hiermee te combineren en variëren kun je meer groente eten dan je denkt.
6. Soep eten
Soep is ook zo’n gerecht waarin je gemakkelijk groente verwerkt. In kippensoep of tomatensoep doe je gewoon wat extra soepgroente. Je kunt ook van groente een soep maken. Denk aan aspergesoep, preisoep, courgettesoep, erwtensoep en ga zo maar door. Veel van die soepen worden gepureerd zodat ze helemaal glad zijn. Ze zijn veel gemakkelijker te eten dan groentes en zijn bovendien erg lekker.
7. Snackgroenten
Heb jij ook weleens dat je een spannende film kijkt en ondertussen ongemerkt door knabbelt van de chips? Vervang de chips eens voor mini-tomaatjes of mini-komkommertjes. Lekker makkelijk, heerlijk knapperig en ongemerkt werk je heel wat groentes weg. Het eten van meer groente is ook gewoon een kwestie van zorgen dat de groente op het juiste moment op de juiste plaats is.
Er zijn best meer manieren om onbewust meer groente te eten. Je kunt het verwerken in meer gerechten, je kunt het onherkenbaar maken of het juist speciaal heel veel klaarzetten overal. Er is altijd wel een methode die bij jou past. Het is vooral een kwestie van volhouden. Het effect van veel groente eten ontdek je pas op de lange termijn. Op korte termijn zul je er waarschijnlijk weinig van merken. Pas na verloop van tijd merk je dat je fitter bent, misschien wat afvalt en dat je darmen soepeler werken doordat ze meer vezels krijgen.