Ontbijten is voor sommige mensen heel lastig. Dat kan komen omdat ze het moeilijk vinden om ‘s ochtends vroeg te eten. Of ze willen graag gezond ontbijten, maar hebben niet de tijd om lang in de keuken te staan. Of ze eten elke dag hetzelfde en dat raak je natuurlijk snel beu. Wat het ook is: een origineel ontbijt idee helpt dan heel goed om weer enthousiast te ontbijten. Check deze heerlijke ontbijt cake – die je ook gerust een dag van tevoren kunt bakken!
Tip: Dit is een lactosevrij ontbijt en ook een glutenvrij ontbijt!
Ingrediënten voor ontbijt cake
- 100 gr havermout
- 200 gr hazelnootmeel
- Dit kun je eenvoudig zelf malen in keukenmachine, blender of vijzel. Je kunt het ook vervangen door 200 gram volkorenmeel.
- 200 gr pitloze dadels
- 75 gr blauwe bessen
- Je kunt ze gerust uit de diepvries nemen, deze worden namelijk vers ingevroren.
- 100 gr pecannoten
- 50 gr geraspte kokos
- 100 ml kokosolie
- 100 ml ahornsiroop
- 4 eieren
- 1 el kaneel
- 4 rijpe bananen
- Een stukje gember als je de cake iets pittiger wilt maken
Ontbijt cake maken met fruit en noten
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe de kokosolie, ahornsiroop, eieren en bananen in de keukenmachine. Voeg de kaneel toe en wat zout naar smaak. Heb je gember, dan voeg je deze kleingesneden toe. Maal dit tot een glad, iets plakkerig beslag.
Doe het beslag in een kom en voeg de hazelnootmeel, havermout, gemalen kokos, pecannoten en blauwe bessen toe. Roer het beslag even goed door zodat het een grof, vrij stevig beslag wordt.
Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet hem royaal in met boter. Schenk het beslag erin en verdeel de dadels er bovenop. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar.
Laat de cake rustig afkoelen en haal hem uit de bakvorm. Je kunt hem twee-drie dagen bewaren in de koelkast. Als je een stuk afsnijdt en in vershoudfolie in de diepvries doet, blijft het ongeveer 3 maanden vers. Ideaal als je dit gezonde ontbijt wat langer wilt verdelen of als je alleen bent!