Als je in Engeland bent, kun je het haast niet maken om je niet te verdiepen in de Engelse keuken. Na een heerlijk English Breakfast hoor je de dag af te sluiten met een typisch Engels gerecht. Shepherds pie is dan een goede keus. Een lekker stevig, vol gerecht met diepe smaken. Een ding is zeker: in de Engelse keuken zijn maar weinig recepten licht en luchtig! Shepherds pie is dan ook vooral een lekker wintergerecht.
Ingrediënten voor Shepherds pie
Wat heb je nodig voor Shepherds pie? Verschillende recepten geven verschillende ingrediënten aan. De meeste zijn echter twists en variaties op het oorspronkelijke recept. Het oorspronkelijke Shepherds pie recept is eenvoudig en basic, waardoor je zelf de mogelijkheid hebt om het naar eigen smaak ‘bij te werken’ als je er wat ervaring mee hebt.
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 flinke ui
- 2-3 worteltjes of 1 kleine winterpeen
- 500 gram lamsgehakt van de slager
- 2 eetlepels tomatenpuree
- Flinke scheut Worcestershire saus
- 500 ml runderbouillon
- 900 gram aardappels
- 85 gram boter
- 3 eetlepels melk
Hoe maak je Shepherds pie?
Het Shepherds pie recept is zo eenvoudig dat ook mensen die helemaal niet van koken houden dit gemakkelijk kunnen maken. De basis bestaat uit een laag lamsgehakt, wat wordt afgedekt met gestampte aardappels en in de oven gegaard.
- Verhit de olie op middelhoog vuur in een braadpan en bak er de fijngesneden ui en wortels in tot ze zacht zijn. Zet dan het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Bak dit goed gaar en haal af en toe met een schuimspaan het overtollige vet weg. Voeg de tomatenpuree en Worcestershire saus toe en bak dit een paar minuten mee. Giet dan de bouillon erbij, wacht tot het mengsel is gaan koken en laat het dan 40 minuten zachtjes koken. Halverwege leg je een deksel op de pan om te voorkomen dat het gehakt droogkookt.
- Verhit de oven op 180 graden. Schil de aardappels en snijd ze in blokken. Kook ze in licht gezouten water totdat ze zacht en gaar zijn. Giet de aardappels af, voeg boter en melk toe en stamp ze tot een zachte aardappelpuree. Eventueel kun je wat extra boter of melk toevoegen als de puree nog niet helemaal zacht is.
- Doe het (vochtige) gehakt in een ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree er overheen. Zet de ovenschaal ongeveer 20-25 minuten in de oven totdat de bovenkant bruin wordt en het gehaktmengsel aan de zijkanten omhoog komt bubbelen. Laat 5 minuten staan voordat je de Shepherds pie serveert.
Wil je de Shepherds pie graag invriezen voor later? Dan schep je het gehaktmengsel niet in een ovenschaal, maar in een diepvriesbak. Daar leg je de aardappelpuree overheen en je laat het geheel afkoelen in de koelkast. Dek vervolgens de bak af en vries hem in. Zo kun je de Shepherds pie een maand bewaren in de diepvries. Om hem te ontdooien, haal je de bak weer uit de vriezer. Giet er warm water overheen totdat de inhoud loslaat van de zijkanten en de bodem. Haal dan het ijsblok uit de diepvriesbak en leg het in een ovenschaal. Bak deze in de oven op 160 graden in ongeveer 1,5 uur warm en gaar.
Ben jij gek op Engelse recepten en kun je er niet genoeg van krijgen? Bekijk dan ook onze top 10 van originele Engelse recepten!
Het originele recept voor Shepherds pie vind je hier: bbcgoodfood.com