Wie eet er tegenwoordig nog bruine bonensoep? Het is echt een recept van vroeger, dat ooit nog door oma werd gemaakt. Zonde, want bruine bonensoep is en blijft een heerlijke gerecht. Bruine bonensoep is een lekker recept dat ook goed past in het soepdieet.
Ingrediënten (2-3 personen)
- Blik of pot van 800 gram bruine bonen
- 1 grote ui
- Stengel prei
- 1 paprika
- Flinke klont boter
- 50 gram spekjes
- 1 liter runderbouillon
- Zout en peper
Bereidingswijze
Zo maak je bruine bonensoep:
- Doe de bonen in een vergiet en spoel ze onder de kraan even af. Laat ze dan even rustig uitlekken.
- Je kunt kiezen of je de bonen in hun geheel in de soep wilt hebben, of dat je ze liever (gedeeltelijk) pureert.
- Snijd de ui en paprika in kleine blokjes. Snijd dan de prei in ringetjes. Gebruik alleen het onderste deel van de prei.
- Smelt de boter in een soeppan. Bak de spekblokjes zoals je ze het liefst hebt (zacht of juist knapperig bruin). Voeg dan de ui toe en bak die ongeveer 3-4 minuutjes mee. Daarna gaan de paprika en prei door de ui, deze bak je mee tot ze zacht zijn geworden.
- Voeg de bouillon en de bruine bonen toe en breng de soep langzaam aan de kook.
- Zet het gas op een lage stand, zodat de soep nog net blijft koken. Zet hem vooral niet te hoog, want bruine bonensoep kan flink aanbranden!
Bruine bonensoep is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. De soep heeft namelijk een reinigende werking in de darmen. Hij wordt dan ook wel voorgeschreven voor mensen die willen ‘ontslakken’. Ook past de soep in de meeste diëten. Wel een kleine opmerking: misschien moet je wel even in de gaten houden dat je de volgende dag geen belangrijke afspraken hebt, want de soep kan wel wat winderigheid tot gevolg hebben.