Pastinaak wordt nog steeds gerekend onder de vergeten groentes. Toch ligt deze groente wel weer in de schappen van de meeste supermarkten. Maar wat doe je er eigenlijk mee? En wat is pastinaak eigenlijk voor een groente?
Pastinaak: de oud-Hollandse aardappel
Een pastinaak lijkt op een winterwortel, alleen is hij wit. Het is dan ook echte familie van de wortel. Alleen is de smaak iets anders. De pastinaak bevat meer zetmeel en hij gedraagt zich tijdens het koken een beetje als een zoete aardappel. In Nederland vormde de pastinaak dan ook een even belangrijk deel van het voedsel als in de afgelopen eeuwen de aardappel.
Welke gerechten kun je maken met pastinaak?
De pastinaak is goed te gebruiken voor bijna alle recepten waarin je een winterwortel zou gebruiken. Je kunt de pastinaak ook gebruiken als vervanger voor aardappel. Denk maar aan pastinaak-stamppot of een schotel met schijfjes pastinaak. De pastinaak is wat zoeter dan aardappel, maar maakt daardoor veel gerechten ook wat lekkerder.
Pastinaak in je dieet
Volg je een dieet, dan wil je weten waar de pastinaak thuishoort. Een pastinaak bevat ongeveer net zoveel calorieën als een aardappel. Dat zijn er in principe niet zo heel veel: ongeveer 75 calorieën per 100 gram pastinaak. De pastinaak past dus in heel veel diëten. Het hoort alleen niet thuis in het suikervrij dieet, want de pastinaak krijgt zijn zoetige smaak van de suikers die erin zitten.
Pastinaak is een onderschatte groente die pas relatief kort geleden weer terug is gekomen in de Nederlandse keuken. Het is zonde dat de groente zo lang vergeten is geweest. Het is namelijk een heerlijke groentesoort, die tegenwoordig ook op de menukaart van luxe restaurants prijkt.