Sinterklaas is weer in het land! En dat betekent dat er weer allerlei typisch Sinterklaas snoepgoed verkrijgbaar is: borstplaat, chocoladeletters, taai taai en natuurlijk pepernoten en kruidnootjes. Laatstgenoemde kun je ook prima zelf maken. Goedkoper, lekkerder en veel leuker!
Pepernoten versus kruidnootjes
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen pepernoten en kruidnootjes? Pepernoten zijn de wat stevigere, vierkante lichtbruine brokken die wel wat van taai taai weghebben qua smaak, kruidnootjes zijn de harde bruine nootjes. Vaak worden kruidnootjes pepernoten genoemd, maar officieel klopt dit dus niet. Hieronder vindt je het recept voor zowel ‘echte’ pepernoten als kruidnootjes.
Recept pepernoten
125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram bloem
100 gram boter
80 gram bruine basterdsuiker
1 theelepel speculaaskruiden
1 eierdooier
2 eetlepels water
snufje zout
klein beetje gemalen anijszaad
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng dan alle ingrediënten tot een stevig deeg. Vet de bakplaat in met olie en maak kleine balletjes van het deeg. Leg ze op de bakplaat en duw ze een beetje plat, en bak ze in 15 á 20 minuten gaar. Laat de pepernoten goed afkoelen.
Recept kruidnootjes
250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram bruine basterdsuiker
4 theelepels speculaaskruiden
snufje zout
100 gram koude harde boter
6 eetlepels melk
Verwarm de oven voor op 175 graden. Voeg alle droge ingrediënten samen en meg ze. Doe de boter en melk erbij en kneed dit tot een stevig deeg. Maak er kleine balletjes van, leg deze op een bakplaat en bak ze in 25 minuten in de oven gaar. Geniet ervan!
Voor meer specifieke Sinterklaasrecepten kun je terecht op Sinterklaas2012.com.