Vlees, vis, vegetarisch: met een barbecue kun je alle kanten op. Geen wonder dat deze zomerse activiteit bij veel mensen geliefd is. Wanneer het zonnetje zich ook maar even van zijn goede kant laat zien, komen de gezellige rookpluimpjes vanuit menig achtertuin tevoorschijn. Ook in het najaar is het in een buitenkeuken of onder een goede overkapping prima vertoeven met een gezellig vuurtje aan. Een winter-BBQ is een bijzondere ervaring en is voor de echte BBQ-fan dan ook zeker aan te raden. Kaarsjes aan, kleedje op schoot, smartphone in een Bluetooth speaker met houder en jullie zijn klaar voor een geslaagde avond.
Barbecue aansteken
Of het nou zomer is of winter: het aansteken van de barbecue gebeurt op exact dezelfde manier. Ook in de winter hoeft dit geen ingewikkelde klus te zijn. Ga vooral niet aan de slag met spiritus of andere brandbare en giftige stoffen. Zorg dat je altijd aanmaakblokjes in huis hebt en je bent klaar om aan de slag te gaan. Mocht je ze onverhoopt niet in huis hebben, dan kun je altijd nog uitwijken naar proppen krantenpapier of tortilla chips! Deze laatste bevatten grote hoeveelheden energie en vet, en branden dan ook enorm goed.
Saus in blik
Sausjes zijn onmisbaar bij een goede barbecue, maar ze nemen altijd zoveel ruimte in op tafel! Gebruik hiervoor een muffinblik of kleine bakvormpjes. Zo kun je op meerdere plekken sausjes kwijt, en zijn ze gemakkelijk door te geven. Lepeltje er in en je hebt een prachtige serveerschaal voor alle soorten sausjes. Bovendien heb je op deze manier geen gedoe met knoeiende flessen of geschud met halflege verpakkingen.
Goed doorbakken
Op foto’s en kookfilmpjes zien ze er altijd perfect doorbakken en sappig uit: hamburgers. Op een barbecue of grill lopen jouw burgertjes echter een groot risico om aan te branden of uit te drogen. Dit is eenvoudig op te lossen met een hulpmiddel dat bijna altijd wel in huis is: een ijsblokje. Door deze voor het bakken te verstoppen in het gehakt voorkom je dat het vlees uitdroogt. Het meeste vocht zal tijdens het bereiden verdampen, zodat je gasten niets in de gaten hebben. Behalve dat ze een perfect bereide, sappige hamburger voor hun neus hebben staan. Om dit trucje uit te voeren moet je wel zelf even aan de slag in de keuken! Zoek een goed recept op je iPhone, zet hem klaar in een handig iPhone X hoesje met standaard, doe je oordopjes in en het kokkerellen kan beginnen.
Lekker warm
Wanneer het perfecte stukje vlees is gebakken, sta je voor de volgende uitdaging: het vlees warm houden. Door twee aluminium bakken in elkaar te plaatsen op de rand van de grill, maak je zelf een eenvoudige warmhoudbak. Zorg dat er onder deze bak geen warme kooltjes liggen: zo blijven de gebakken biefstukjes heerlijk warm, maar voorkom je dat ze nog extra doorgaren of alsnog aanbranden. Deze zelfgemaakte warmhoudbak is ook ideaal wanneer je niet zo een grote barbecue tot je beschikking hebt.
Grote schoonmaak
Na een heerlijke maaltijd is het niet te voorkomen: het schoonmaken van de barbecue. Hoewel het verleidelijk is om dit pas de volgende dag te doen, is het raadzaam om direct na het eten al te beginnen. Maak hiervoor gebruik van een ui! Pel deze en snijd deze doormidden. Wrijf deze over het rooster en de stoffen in de ui treffen alvast de nodige voorbereiding voor de grote schoonmaak: ze breken het vet af en nemen al het een en ander aan vuil met zich mee. Eventuele restjes laten zich nu nog gemakkelijker verwijderen met een staalborstel. Zit de klus er op? Dan is het eindelijk tijd voor een welverdiend koud biertje.