Er zijn zo veel soorten kip verkrijgbaar dat je soms echt niet weet wat je moet beginnen. Natuurlijk, we kennen allemaal de plofkip wel: de dikke, ongezonde kip die in verschrikkelijke omstandigheden wordt vetgemest. Maar hoe zit het eigenlijk met biologische kippen? Kun je ook nog gewone kippen kopen in de winkel? En is een scharrelkip beter dan een biologische kip? Kortom: wat is het verschil tussen al die kippen en welke is het beste?
Biologische kip
We beginnen deze keer niet met de plofkip – die komt straks aan de beurt. Nee, het is de biologische kip die het meeste aandacht verdient. Want… hoewel je denkt aan gelukkige kippen die over een groot veld kunnen rondlopen, blijkt het tegendeel waar. Een biologische kip zit met 10 kippen per vierkante meter in een stal. Wat dus betekend dat er 200 kippen wonen in een standaard woonkamer van 20 vierkante meter! Stel je dat maar even voor, dat je hele woonkamer vol zit met zo’n aantal kippen.
Biologische kippen hebben een kleine uitloop naar buiten. Ze worden relatief goed behandeld, want ze mogen geen preventieve antibiotica toegediend krijgen. De kippen steken elkaar snel aan met ziektes (bijvoorbeeld kippen-diarree) en zijn dus wel vaker ziek dan niet-biologische kippen. De biologische kip wordt geslacht op een leeftijd van ongeveer 12 weken.
Scharrelkip
Goed, bij de biologische kip hadden we het mis over de hoeveelheid ruimte. Maar scharrelkippen, die zullen toch wel veel ruimte krijgen om te scharrelen? Helaas niet. Scharrelkippen zitten ook met 10 stuks per vierkante meter. Denk even terug aan die woonkamer van 20 vierkante meter, waar 200 kippen je zitten aan te staren! Hoe kunnen het dan scharrelkippen zijn? Omdat ze los mogen rondlopen, in tegenstelling tot plofkippen en legbatterij kippen. Ze lopen in een enorme stal en hebben daar alle ‘vrijheid’ die ze zogezegd nodig hebben om te kunnen scharrelen. Bovendien is er voor scharrelmateriaal gezorgd.
Scharrelkippen hebben soms ook een uitloop aan de stal, waar ze naar buiten kunnen. Niet elke scharrelstal heeft dat, want het is niet verplicht. Scharrelkippen steken elkaar ook voortdurend aan met ziektes, maar omdat ze niet biologisch zijn krijgen ze preventieve antibiotica. Scharrelkippen groeien meestal iets sneller dan biologische kippen en ze worden geslacht met ongeveer 9 weken op de teller. De dieren hebben een relatief goed leven, in de zin dat ze voldoende kunnen bewegen.
Plofkip
We komen aan bij een stukje dat vaak maar snel wordt overgeslagen. Want hoewel steeds meer supermarkten geen plofkip meer verkopen, blijft een groot deel van het aanbod nog steeds uit plofkippen bestaan. Deze beestjes zijn doorgefokt op enorm snelle groei (vandaar de naam). Ze zitten met 19 stuks per vierkante meter in een grote stal. Nog even in jouw woonkamer: het zijn nu 380 kippen waarmee je moet vechten om een plaatsje op de bank. Zelfs een bloemkool op het land heeft meer ruimte dan een plofkip!
Plofkippen krijgen preventief antibiotica. Ze krijgen vaak meer dan scharrelkippen, omdat ze gevoelig zijn voor veel kippenziektes. Ze zijn zo ver doorgefokt, dat ze al slachtrijp zijn met 6 weken. Dan weegt de kip 2,5 kg (ongeveer net zo zwaar als de biologische kip met 12 weken). De kippen moeten voortdurend eten, want zodra ze even niet eten krijgen ze honger. Tegenwoordig zie je eigenlijk vooral vlees ‘van een langzamer groeiend ras’. Die dieren doen er ongeveer een week langer over om op slachtgewicht te komen en leven verder hetzelfde.
Korte samenvatting
Even een korte samenvatting van de verschillende kippen en de belangrijkste eigenschappen:
Biologische kip:
- 10 kippen per vierkante meter
- Geen antibiotica
- Uitloop naar buiten
- Geslacht met 12 weken
Scharrelkip:
- 10 kippen per vierkante meter
- Antibiotica (wel beperkt)
- Soms uitloop naar buiten
- Geslacht met 9 weken
Plofkip:
- 19 kippen per vierkante meter
- Antibiotica
- Geen uitloop
- Geslacht met 6 weken
Welke kip is gezond?
Ik denk niet dat het nog veel argumenten nodig heeft om te stellen dat plofkip het minst gezond is. Natuurlijk is dit ook de kip die onder de slechtste omstandigheden moet leven, maar voor de menselijke gezondheid gaat het vooral om voedingswaarde en antibiotica. Plofkip wordt ook weleens ‘waterkip’ genoemd. Het vlees is vol en zacht, maar bevat veel vocht en vet. Het heeft relatief weinig voedingswaarde. Biologische kip doet het significant beter, want hoewel het vlees iets minder zacht is, is het minder vet en is het meer ‘echte’ kip. Bovendien zit hier geen antibiotica in. De scharrelkip zit zo’n beetje in het midden tussen de biologische kip en de plofkip.
Het allerbest is natuurlijk een kip die jij zelf hebt grootgebracht vanaf dat ze een kuiken was. Een kip die ongeveer een half jaar lang heeft rondgelopen in een ruim hok met uitloop naar buiten. Die gewoon met een klein koppeltje andere kippen bij elkaar zat. Maar niet iedereen heeft de luxe van een eigen kippenren en bovendien willen veel mensen die eigen kippen hebben, ze liever niet slachten en opeten. Als je dan wel graag kip wilt eten, is biologische kip toch de beste oplossing. Zo krijg je geen toegevoegde antibiotica binnen én help je mee in de strijd tegen de belabberde toestand waarin plofkippen worden grootgebracht. Met deze kip kun je de heerlijkste kiprecepten maken.