In de herfst kom je overal pompoenen tegen. Sierpompoenen en -kalebassen natuurlijk, maar ook eetbare pompoenen. Veel mensen verlangen naar de herfst om dan weer eens lekker pompoensoep te kunnen eten. Je kunt deze soep ook heel goed zelf maken. Lekker warm, stevig, voedzaam, gezond en… super lekker!
Ingrediënten voor pompoensoep (4 personen)
- 1 pompoen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2-3 grote winterpenen
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 bouillonblokje of 1 liter zelfgemaakte bouillon
- 125 gram creme fraiche
Bereidingswijze
Schil de pompoen, hak hem in stukken en verwijder de draden en pitten uit de binnenkant.
Snijd de ui en knoflook fijn. Schil de winterpenen en snijd ze in stukken.
Fruit op hoog vuur de knoflook en ui. Zet dan het vuur lager en voeg de pompoenstukken en winterpeen toe. Roer alles regelmatig om en bak ong. 5 minuten door.
Voeg de bouillon toe of kies voor 1 liter heet water en het bouillonblokje. Gebruik liever geen koud water, want daarvan ‘schrikt’ de groente waardoor het langer duurt voordat alles gaar is.
Voeg de laurierblaadjes en komijn toe. Roer even goed door. Doe dan een deksel op de pan en laat rustig 30 minuutjes sudderen.
Vis de laurierblaadjes weer uit de soep. Pureer de soep dan met de staafmixer tot een romig geheel. Roer dan de creme fraiche erin tot het goed is gesmolten en gemengd.
Serveer de soep met stokbrood, olijfbrood of pannenkoeken.
Ben je dol op pompoen en wil je eens wat anders proberen dan de standaard pompoensoep? Probeer dan ook eens ons recept voor een heerlijke pompoenlasagne! Ideaal voor de herfst en een heerlijke variatie op ‘gewone’ lasagne.