Altijd als je te maken hebt met voedsel, zul je ook dingen moeten bewaren. Het ene moet ‘koel en droog’, het andere moet ‘donker en koel’. Sommige dingen horen in de koelkast, andere bewaar je in de vriezer. Wat moet nu eigenlijk waar? En hoe kun je als professional je eten het beste bewaren? Dit zijn 6 praktische tips waarmee jij je eten het beste kunt bewaren.
Tip 1: Een professionele vriescel
Professioneel eten invriezen begint met een goede diepvries. Een professional, bijvoorbeeld een cateraar, heeft vrijwel altijd een goede vriescel nodig. Dan is er genoeg ruimte om alles op te bergen en wordt alles gelijkmatig op temperatuur gehouden. Je kunt ook een vriescel in je garage of keuken laten bouwen als je echt professioneel wilt gaan koken.
Tip 2: Op een goede manier invriezen
Invriezen begint met een goede hygiëne. Gebruik bij voorkeur bakken met dezelfde vorm, zodat ze gemakkelijk te stapelen zijn. Was ze altijd goed af voordat je er eten in doet. Vervolgens plak je een etiket op de bak, waarop je datum van invriezen zet plus wat de inhoud is. Dat maakt het later veel gemakkelijker om uit te zoeken wat je nog hebt en hoe lang het houdbaar is. Check ook de houdbaarheid en gebruik van ingevroren eten.
Tip 3: Weet wat je invriest
Je kunt niet zomaar alles invriezen. Als professional weet je vast wel dat sommige dingen niet zo goed in te vriezen zijn. Bijvoorbeeld gerechten met bepaalde crèmes en room zullen veranderen door het invriezen. Ook sommige (gebonden) soepen kunnen veranderen van structuur. Weet wat je invriest en wat je beter in de koeling kunt bewaren.
Tip 4: Eten koel bewaren in de koelcel
Eten dat je voor korte tijd wilt bewaren, kan in de koelkast. Als je professioneel kookt, bijvoorbeeld als je regelmatig voor grote groepen kookt, heb je een koelcel nodig. Dit is erg praktisch omdat je veel ruimte hebt en gemakkelijk in- en uitloopt. Zo’n koelinstallatie kan ook thuis worden geplaatst, waarbij de wanden extra worden voorzien van isolatiemateriaal. Wil je professioneel gaan koken, dan kun je eigenlijk niet zonder.
Tip 5: Koelzones
Als het goed is, heeft je koelkast allerlei koelzones. Dit geldt ook voor de koelcel. Het is op bepaalde plekken kouder, andere zijn minder koud. Zoek uit welke etenswaren je op welke temperatuur moet bewaren. Zuivelproducten, eieren, vis en vlees hebben elk hun eigen ideale bewaartemperatuur. Door de spullen op de juiste plek te bewaren kun je bederf voorkomen en blijven ze het langst goed.
Tip 6: Voorraadruimte
Naast een koel- en vriescel heb je nog voorraadruimte nodig op kamertemperatuur. Deze voorraadruimte is bij voorkeur donker. Je kunt dus het beste een inloopkast gebruiken met verlichting die op bewegingssensor werkt. Zorg voor voldoende ruimte voor alle spullen. Het beste kun je ze in groepen indelen. Bijvoorbeeld alle sauzen bij elkaar, alle mixen, alle conserven en ga zo maar door. Deze spullen kunnen in het donker op kamertemperatuur (of net iets koeler) maanden- of zelfs jarenlang goed blijven.
Wil je professioneel koken, dan moet je ook op een professionele manier het eten bewaren. We kennen allemaal wel beelden uit een tv-programma met rondrennende kakkerlakken en andere viezigheid. Zorg dus altijd dat je niet alleen voldoende ruimte hebt om alles netjes te bewaren, maar dat je het ook gemakkelijk schoon kunt houden. De koel- en vriesinstallaties van Vink Koeltechniek zijn zo ontwikkeld dat ook het schoonhouden een makkie is. Ideaal, want zo houd je meer tijd over om lekker te koken!