Heb jij altijd al gedroomd van een echte professionele keuken? Een professionele keuken is heel wat anders dan een gewone keuken. Niet alleen wordt er veel beter nagedacht over de kwaliteit van alle onderdelen, maar ook de inrichting wordt zo praktisch mogelijk gemaakt. In een echte professionele keuken kun je je optimaal wijden aan het koken, zonder afgeleid te worden door irritante fouten in het ontwerp of onvoldoende praktische werkruimte.
Het koelen en invriezen van eten
In de professionele keuken zijn koelkast en vriezer absoluut onmisbaar. Je kunt natuurlijk gaan voor gewone apparaten, maar er zijn ook professionele koelkasten en vriezers. Met name horeca koelkasten zijn ideaal in de professionele keuken. Ze zijn zo praktisch mogelijk ingedeeld en van bijzonder goede kwaliteit. Bovendien heeft elke zone zijn eigen temperatuur waardoor je al het eten perfect kunt bewaren. Een horeca vrieskast is ook onmisbaar. Deze biedt de mogelijkheid om zelf de juiste temperatuur in te stellen en is van uitstekende kwaliteit. Hij blijft zelfs nog 24 uur koud als de stroom is uitgevallen!
Professioneel koken
In een professionele keuken wil je natuurlijk professioneel koken. Je kunt gaan voor een grote inductie-kookplaat, maar de meeste profs geven nog steeds de voorkeur aan koken op gas. Dat komt omdat deze vorm van verhitting perfect kan worden aangestuurd en snel veranderd. Kies voor een grote kookplaat, met ruimte voor minimaal 6 pitten. Bij voorkeur heb je ook nog ruimte om een wok te gebruiken op een speciale wok-pit. Uiteraard is het ook belangrijk dat je een goede oven hebt. Ga in een professionele keuken nooit voor een combimagnetron, want deze werkt minder betrouwbaar en is niet altijd precies goed in te stellen. Ga liever voor een grote oven of een combinatie van een grote oven met een klein oventje ernaast.
De indeling van de keuken
De indeling van de professionele keuken is van groot belang. Er is een bekende “driehoek” die in orde moet zijn: kraan, gasstel en werkruimte. Bij de kraan was je bijvoorbeeld je groenten of giet je pannen af. Dit moet dus dicht bij de kookplaat zijn, het is niet praktisch als je de hele keuken door moet lopen. De werkruimte moet dicht in de buurt van zowel de kookplaat als de kraan zijn. Hier zijn standaard regels voor, maar het is het beste als je zelf aanvoelt wat voor jou prettig werkt. Denk ook aan een handige indeling van de kastjes: de pannen in de buurt van de kookplaat, borden op een handige plaats en eigenlijk alle kastjes op zo’n manier dat je er altijd makkelijk bij kunt. Zorg ook dat je op alle plekjes kunt zorgen voor goede hygiëne, ook in moeilijk bereikbare hoekjes.
Een professionele keuken moet goed worden ingedeeld. Je zult de meeste dingen zelf moeten uitproberen of aanvoelen. Het is dan ook altijd aan te raden om in verschillende keukens te gaan proef koken. Je kunt dit vragen bij diverse specialisten op het gebied van keukens. Sommige winkels bieden deze mogelijkheid of organiseren een kook avond om klanten te lokken. Zo kun je mooi uitproberen wat voor jou handig is. Laat je ook goed adviseren over de werkhoogte in de keuken: je kunt last krijgen van RSI-klachten als het werkblad te hoog of te laag is voor jouw lengte.