Nog niet zo lang geleden kwam Bart de Wever op tv met zijn verhaal over het bestrijden van overgewicht. Hij had zelf flink last van overgewicht en wilde graag afvallen. Uiteindelijk bereikte hij zijn ideale gewicht dankzij wat hij het ‘Pronokal-dieet’ noemde. Maar wat is dat nou eigenlijk? En hoe werkt het precies? Werkt het echt bij iedereen?
Pronokal: wat is het?
De naam van het dieet verklapt al een beetje wat het is. De letters staan voor ‘proteïn, no kalories’. Of gewoon op z’n Hollands: wel proteïnes (eiwitten), maar geen calorieën. Dit concept bestaat al jaren en is bijzonder effectief gebleken. Het grootste probleem met dergelijke diëten is doorgaans dat mensen moeten voldoen aan zeer strenge dieetregels. Zo leef je een hele tijd alleen nog op shakes en speciale gezondheidsproducten. Zelfs een chocolaatje of chipje is streng verboden in dit proteïne-dieet! Echter, het zijn meestal juist mensen met een eetverslaving die kampen met overgewicht. Dus hoe kunnen juist deze mensen zo’n streng proteïne-dieet volhouden?
Hoe houd ik het vol?
Het Pronokal dieet is anders dan andere diëten, omdat het meestal wordt gevolgd onder medische begeleiding. Dat betekent dat een speciale diëtist of sportarts je begeleidt bij het veranderen van je eet- en leefpatroon. Dankzij de intensieve begeleiding is de kans op terugval erg klein en wordt de kans op succes flink verhoogd. Bovendien ben je er op deze manier zeker van dat deze manier van afvallen ook gezond is voor je lichaam, in tegenstelling tot verschillende andere crash- en shake-diëten.
Hoe lang duurt het dieet?
Het Pronokal dieet duurt zolang jij het nodig hebt en ermee door wilt gaan. Je kunt het dus langere tijd blijven volgen, zonder dat dit negatieve effecten heeft. Uiteraard zal je begeleider je hierin adviseren. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je teveel afvalt. Na het dieet begin je heel rustig aan weer met een ‘gewoon’ eetpatroon, maar de begeleiding blijft nog een poosje op de achtergrond aanwezig. Daarmee wordt terugval voorkomen, want het zou sneu zijn als je in korte tijd weer begint aan te komen. Je leert in deze fase om weer op een normale manier gezond te eten, zonder al die extra tussendoortjes en snacks die je vóór het dieet gebruikte. Zo voorkom je meteen het jojo-effect en blijft je nieuwe gewicht stabiel.
De voor- en nadelen
De twee grootste voordelen van het Pronokal dieet zijn de grote slagingskans door de begeleiding en het feit dat het een gezond dieet is. Er is echter ook een nadeel: het dieet is vrij prijzig in verhouding tot andere diëten, omdat de begeleiding ook geld kost. Daar staat tegenover dat je er natuurlijk best wat voor over hebt om gezond en snel die kilo’s kwijt te raken. Deel je achteraf de kosten door het aantal kilo’s dat je bent afgevallen, dan zal blijken dat je dat er absoluut voor over hebt!
Het Pronokal dieet is vooral ontwikkeld voor mensen die niet de kracht of het doorzettingsvermogen hebben om in hun eentje af te vallen. Dat is niets om je voor te schamen: eten is een net zo echte verslaving als roken of drinken. Zie daar maar eens in één keer mee te stoppen zonder hulp van buitenaf! Het mooie is dat dat ook helemaal niet nodig is: met het Pronokal dieet krijg je de hulp en de steun in je rug die nodig hebt om er echt mee door te gaan. Zo staat er niets meer in de weg tussen jou en een gezond, normaal leven.