Een echte, klassieke Griekse Pastitsio kost minstens twee dagen om te maken. Helaas hebben we hier lang niet altijd tijd voor en bovendien is dat met de moderne methodes ook niet meer nodig. Daarom vind je hier een recept voor de snellere variant van Griekse Pastitsio – die zeker niet minder lekker is dan de ouderwetse variant!
Ingrediënten (6 personen)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 500 gr lamsgehakt of rundergehakt
- ½ theelepel piment / jamaicaanse peper
- ½ theelepel kaneel
- 100 gr. tomatenpuree
- 400 gr. tomatenblokjes (in blik)
- 375 gr. fettuccine of tagliatelle
- 60 gr. parmezaanse kaas
- 3 eieren
- 150 gr. feta kaas
- 400 gr. ricotta
- 2 ei-dooiers
Je kunt dit recept maken in 6 kleine ovenschaaltjes van ong. 375 ml., maar je kunt ook kiezen voor één grotere ovenschaal (ong. 3 liter).
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de ui en de knoflook fijn en bak deze in een grote braadpan op middelhoog vuur tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en bak het rul op hoge temperatuur. Voeg daarna de kruiden en de tomatenpuree toe, roer totdat het sausje pruttelt en voeg dan het blik tomatenblokjes toe. Laat dit op laag vuur iets indikken.
- Kook de pasta in kokend water totdat het al dente is. Voeg vervolgens de helft van de parmezaanse kaas en twee eieren toe en roer dit snel tot een stevig mengsel.
- Wrijf de ovenschaaltjes in met olijfolie. Verdeel de pasta over de schaaltjes en doe daar het gehaktmengsel bovenop. Bak dit ongeveer 5-10 minuten in de oven (werk je met één grote ovenschaal, dan moet je de baktijden ongeveer 1,5 keer zo lang maken om alles goed gaar te krijgen). Verkruimel ondertussen de feta kaas in een grote kom en voeg de ricotta en de twee eidooiers toe. Voeg het resterende hele ei toe en de rest van de parmezaanse kaas en roer dit tot een glad mengsel.
- Haal de schaaltjes uit de oven en giet het saus-mengsel over het gehakt heen. Bak het daarna nog 8-10 minuten in de oven totdat de bovenlaag goudkleurig is. Haal het uit de oven en dien het meteen op.