Linzensoep is een wat ouderwetse soep die weer een comeback maakt. En terecht, want het is werkelijk een heerlijke soep. De soep is behoorlijk stevig en is dus prima als maaltijdsoep te eten. Maar vind je soep toch wat te weinig, dan serveer je deze linzensoep als voorgerecht.
Ingrediënten (voorgerecht 4 p, hoofdgerecht 2 pers.)
- 150 gram gedroogde linzen
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 1 prei
- 1 winterwortel of een klein zakje waspeentjes
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel chilipeper
- citroensap
- 4 takjes selderij
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze van linzensoep
Snijd de ui en knoflook fijn. Was de prei en de wortels en snijd ze in kleine stukjes.
Doe een beetje olijfolie in de soeppan en verhit dit op hoog vuur. Doe er dan het komijnpoeder in en bak het heel kort aan. Draai het vuur wat omlaag en voeg de ui en knoflook toe.
Was de linzen in een vergiet totdat het spoelwater schoon blijft. Draai het vuur omlaag en doe de linzen, chilipeper en 400 ml water bij de ui in de pan.
Breng de soep langzaam aan de kook en blijf ong. 15 koken. Voeg dan de prei en wortel toe en kook nog eens 15 minuten door tot de groenten beetgaar/gaar zijn.
Breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap. Een handje verse bleekselderij geeft de soep wat meer bite.
Serveer de linzensoep met een hoofdgerecht of met verse afgebakken broodjes.