Je staat in de winkel bij het vak met de boter. Daar staren de pakjes je aan. Er zijn tientallen soorten boter. Als je echter goed gaat kijken, ontdek je dat er eigenlijk maar 3 varianten zijn: margarine, roomboter en een combinatie van beide. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen roomboter en margarine? En welke boter is nou eigenlijk het gezondst?
Roomboter: zuivelproduct
Roomboter is een stevige boter die gemaakt wordt van het vet van melk. Het is dus een zuivelproduct. Van alle zuivelproducten bevat roomboter over het algemeen het meeste vet. Dit is ook de reden dat roomboter wordt gezien als ongezond product. Toch is dat niet helemaal waar: roomboter is op zichzelf helemaal niet zo ongezond. Het is echter wel ongezond als je ook in de rest van je voeding al veel gebruikmaakt van vet. Dat is ook de reden waarom veel mensen kiezen voor een minder vet alternatief: margarine.
Margarine: gemaakt van olie
Uiterlijk lijkt margarine wel op roomboter. Toch is het een heel ander product. Dat merk je al snel. De smeerbare variant van margarine is veel gemakkelijker te smeren dan roomboter. En de harde variant, de bakmargarine, is juist veel harder dan roomboter. Hoe dat komt? Dat komt omdat margarine gemaakt wordt van olie. Het bestaat dus ook voor een groot gedeelte uit vet, maar in dit geval is dat plantaardig vet. Veel mensen claimen dat dit een stuk gezonder is dan roomboter.
Wat is gezonder?
De vraag wat gezonder is hangt vooral af van je totale levensstijl. Eet je al veel vlees (meer dan 4x per week), dan heb je de dierlijke vetten in de boter niet nodig. En zeker als je ook weleens melk of kaas eet, heb je in principe geen roomboter nodig om gezond te blijven. Maar wanneer je juist weinig of geen vlees eet, is roomboter wél een gezonder product. Met name vegetariërs doen er goed aan om (biologische) roomboter te gebruiken. Zij krijgen namelijk minder dierlijke vetten en proteïnes binnen dan mensen die alles eten.
Verschillen bij het bereiden van eten
Er is naast gezondheid nog een heel belangrijk verschil tussen margarine en roomboter. Dat merk je vooral bij het bereiden van eten. In de pan merk je al snel dat roomboter en margarine op een verschillende manier smelten. Bovendien krijgt het eten ook een beduidend andere smaak erdoor. Dit zijn belangrijke kenmerken:
- Roomboter bakt wat sneller aan en zorgt dat hetgeen wat je bakt sneller een bruin randje krijgt.
- Roomboter heeft doorgaans een wat sterkere smaak.
- Alle speciale bakmiddelen die heel gemakkelijk zijn en niet spetteren, zijn van olie gemaakt. Ze worden op smaak gebracht met kunstmatige stoffen.
Bij heel veel soorten eten maakt het weinig uit in welk type vet je het eten bakt. Bij sommige gerechten maakt het echter wel uit. Roomboter heeft een sterkere smaak en wordt dus vooral op prijs gesteld bij vleesgerechten. Groenten kun je dan weer beter bakken in margarine. Wil je ui en knoflook fruiten, dan geeft roomboter ook hier een extra smaak aan. Een algemene tip: ga je bakken in margarine? Vervang die dan liever voor zuivere olijfolie. Dit is nog gezonder dan margarine en is een betere kwaliteit olie.