Dit rundvleesreepjes recept is erg goed te combineren met allerlei gerechten. Zo is het heerlijk bij aardappelen en groente, maar kun je de rundvleesreepjes ook goed serveren met rijst of pasta. Rundvlees in tomatensaus is heerlijk als het goed is klaargemaakt. Voorwaarde is wel dat je het vlees kort bakt, want doe je het te lang dan wordt het vlees taai.
Let op: dit is geen stoofgerecht!
Ingrediënten voor rundvleesreepjes in pittige tomatensaus (4 p)
- 300 gr biefstukpuntjes
- 2 blikken tomatenblokjes of 800 gr verse tomaten
- 150 gr spekjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 chilipeper of 2 rode pepers
- 2 tl sambal
- 2 laurierblaadjes
- 2 tl oregano
- 1 blokje runderbouillon
Bereidingswijze
- Snijd de biefstuk in smalle reepjes en laat rustig op kamertemperatuur komen.
- Snijd de ui en de knoflook fijn en doe in een bakje. Snijd ook de chilipeper of rode pepers in stukjes.
- Maak alvast 150 ml bouillon met het bouillonblokje en kokend water.
- Verhit wat olie in een koekenpan en bak de spekreepjes even uit. Haal de spekjes uit de pan.
- Zet het vuur omhoog en wacht nog even. Doe dan de biefstukreepjes in de pan en bak in 3 minuten rondom bruin. Let op de tijd en blijf de reepjes regelmatig door elkaar husselen.
- Haal het vlees uit de pan en draai het vuur omlaag. Fruit de ui en de knoflook op laag vuur rustig tot de ui glazig begint te worden.
- Voeg de tomatenblokjes, peper, oregano en laurier toe en wacht tot dit gaat koken. Voeg dan de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Laat dit even rustig inkoken tot de gewenste dikte.
- Schep de rundvleesreepjes en spekreepjes door de saus. Proef even of het gerecht voldoende op smaak is en voeg indien nodig nog wat zout of peper toe.
Rundvleesreepjes bakken is niet zo moeilijk. Het is belangrijk dat je let op de temperatuur waarop je ze bakt. Je hoort de rundvleesreepjes korte tijd op hoog vuur te bakken, terwijl je de rest van de ingrediënten op veel lager vuur bakt. Rundvlees in tomatensaus is een heerlijk en stevig gerecht, dat bovendien eenvoudig is klaar te maken.
Wil je graag een ‘gewone’ pittige tomatensaus maken? Dan laat je de rundvleesreepjes weg of je vervangt ze door een vegetarische variant. Dit rundvleesreepjes recept kan bijvoorbeeld vegetarisch gemaakt worden door het vervangen van het vlees voor enkele gekookte eieren. Check ook ons Spaanse recept voor Albonigaz – gehaktballetjes in zoete tomatensaus.