Scotch Fried Eggs zijn al overgewaaid naar Nederland in de vorm van de eierbal. Toch wordt het recept in Nederland heel anders gezien dan in Engeland. De Engelsen vinden dat Scotch Fried Eggs overal bij gegeten kunnen worden, zelfs bij het ontbijt. In Nederland zul je dat vrijwel nooit zien gebeuren: wij zien de eierbal meer als lekkere snack voor ‘s avonds of voor bij de patat. Toch is het wel het lekkerst om Scotch Fried Eggs zelf te maken in plaats van ze kant en klaar bij de snackbar te halen – die ballen zijn veel minder lekker en smaakvol! Het recept voor zelfgemaakte eierballen is oorspronkelijk afkomstig uit het Engels (zie het originele recept) en hoort zeker thuis in de top 10 lekkerste Engelse gerechten!
Ingrediënten voor Scotch Fried Eggs (voor 8 personen)
- 8 eieren (maat M) voor de ballen
- 2 eieren (maat M) voor de korst
- IJswater
- 1 pond varkensgehakt
- 3 eetlepels fijngehakte ui
- Zout en peper naar smaak
- 2 theelepels gehakte salie
- ¼ theelepel nootmuskaat
- ⅛ theelepel cayennepeper (als je niet van pittig houdt, laat je dit eruit)
- 60 ml afkoelde kippenbouillon
- 130 gram bloem
- 200 gram paneermeel
Bereidingswijze
- Neem een staafmixer en plaats de mengkom in de koelkast, gevuld met ijswater. Breng dan water aan de kook in een pannetje en laat de 8 eieren voor de ballen er dan voorzichtig in zakken. Kook ze exact 7 minuten. Dit komt heel nauw, want anders heb je te zachte of te harde eieren! Haal de eieren uit de pan en laat ze direct in het ijswater zakken om ze te koelen. Pel de eieren als ze zijn afgekoeld.
- Doe het gehakt, ui, salie, zout, peper, nootmuskaat en cayennepeper in de kom van je keukenmachine of in een losse grote kom. Mix met de keukemachine met de roerstaaf 1 minuut op medium snelheid, voeg dan de bouillon toe en mix nog 1 minuut op hoge stand. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan je handmixer met deeghaken op dezelfde manier, maar mix wat langer. Het mengsel moet goed gemengd zijn en is plakkerig.
- Verdeel het gehakt in 8 porties. Plet ze één voor één en rol er een ei in zodat het helemaal omgeven wordt door het gehakt. Als het gehakt erg plakkerig is, gebruik je natte handen. Leg de ballen daarna in de koelkast.
- Zet een schaal op het aanrecht met de bloem. Daarnaast zet je een schaal met de overige twee eieren (losgeklopt) en daarnaast een schaal met het paneermeel. Neem één voor één de eieren, rol ze in de bloem, doop ze in de eieren en rol ze daarna door het paneermeel. Zijn alle ballen klaar? Dan kun je ze per 4 bakken in de frituurpan op 175 graden, totdat ze donkerbruin zijn (4-6 minuten).
Scotch Fried Eggs zijn dus een combinatie van eieren, gehakt en kruiden. Een heerlijk hartig tussendoortje en zeer geschikt als snack. Hoewel deze eierballen niet in de categorie ‘gezond eten’ vallen, zijn ze wel gezonder dan bijvoorbeeld frikandellen, gehaktballen of kroketten. In die zin mag de eierbal dus wel de titel krijgen van één van de minst ongezonde gefrituurde snacks! Eet smakelijk!