Shakshuka is een gerecht uit het Midden Oosten. Het wordt daar ook gegeten als ontbijt, maar dat past niet erg in onze westerse gewoonten. Wel is het een heerlijke lunch en het kan ook dienen als een stevig voorgerecht of lekker bijgerecht bij het avondeten. Shakshuka bestaat uit groenten en eieren en kan worden geserveerd met vers gebakken brood of couscous.
Ingrediënten voor shakshuka (4 personen)
- 1 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 paprika
- 1 el komijnpoeder
- 1 tl sambal
- 5 tomaten of 1 blik tomatenblokjes
- 4 eieren maat M of L
- 3 el verse koriander
- 150 gram fetakaas
- Olijfolie om in te bakken
Zo maak je shakshuka
- Snijd de knoflook en ui fijn en fruit ze in een wok of hapjespan op hoog vuur.
- Snijd de aubergine, courgette en paprika in blokjes. Draai het vuur onder de ui omlaag en schep de groenten en de komijnpoeder en sambal erdoor. Bak alles rustig een paar minuutjes tot de groenten net beetgaar zijn.
- Snijd de tomaten in blokjes en bak ze mee of voeg het blik tomatenblokjes toe. Laat dit even garen, ongeveer 5 minuten.
- Maak kuiltjes in de groenten in de pan. Breek de eieren erboven en laat het ei in de pan lopen, elk in een kuiltje. Doe het deksel erop en laat de eieren ongeveer 10 minuten rustig stollen.
- Strooi de koriander (fijngehakt) en de fetakaas over het gerecht en laat nog heel even verwarmen.
Serveer de shakshuka met wat vers brood of lekkere couscous. Het gerecht is iets te machtig om als ontbijt te dienen in onze Nederlandse cultuur, maar het is wel een heerlijke en gezonde lunch of avondmaaltijd!