Het heerlijk avondje is weer in aantocht. En hoewel veel mensen meteen naar de winkel hollen om de benodigde pepernoten, taai-taai en speculaas te halen, zijn er steeds meer die lekker zelf de keuken in duiken. Tenslotte zit een deel van de pret van het feest in de voorbereidingen. Zeker met kinderen is het leuk om samen aan de slag te gaan in de keuken en zelf sinterklaashapjes te maken. Je vind hier de volgende sinterklaashapjes-recepten:
- Gewone pepernoten
- Gevulde pepernoten
- Gevulde speculaas
- Speculaasbrokken en -koeken
- Taai-taai
Gewone pepernoten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 eetlepel kaneel of 1 eetlepel speculaaskruiden
- 200 gram keukenstroop (bijvoorbeeld die van Zeeuws meisje)
- 100 gram boter (koud en in blokjes)
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en kneed flink door tot een grote bal. Maak hier vervolgens een lange, smalle staaf van en snij er plakjes van. Rol de plakjes op tot bolletjes en leg ze op een bakplaat. Bak ze 12 minuten in de oven op 170 graden.

www.en.wikipedia.org
Gevulde pepernoten
Maak het deeg voor gewone pepernoten (zie hierboven). Daarnaast heb je dit nodig:
- 80 gram gewelde abrikozen
- 25 gram pistachenootjes of pinda’s (ongezouten)
- 3 cm gember of een eetlepel gemberpasta
Hak deze ingrediënten zo fijn mogelijk, liefst met een keukenmachine en meng ze tot een dikke pasta. Maak bolletjes van het pepernootdeeg en druk er met je duim een holte in. Vul de holte met de vulling en maak het deeg eromheen weer dicht. Bak ze dan 15-20 minuten op 170 graden.

www.nodaybuttoday.nl
Gevuld speculaas
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram basterdsuiker (als je donkere basterdsuiker kiest, wordt het deeg donkerbruin zoals het hoort. Met lichte of witte basterdsuiker blijft het deeg lichter, maar voor de smaak maakt het weinig verschil)
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 150 gram koude boter in blokjes
- 1 eetlepel melk
- 300 gram amandelspijs
- 2 eieren
- 1 eetlepel bloem
- Garneeramandelen
Doe het zelfrijzend bakmeel, suiker en speculaaskruiden in een kom. Zitten er brokjes in het zelfrijzend bakmeel, dan kun je het beter eerst zeven. Voeg vervolgens de koude boter toe. Maak je handen koel en droog en kneed het deeg snel tot een stevige bal. Doe deze in folie gewikkeld in de koelkast.
Klop een ei met de melk los in een kom en kruimel er de amandelspijs op. Prak het dan met een vork door elkaar tot een samenhangend mengsel.
Haal de deegbal uit de koelkast, deel hem in tweeën en leg de helft op een bakplaat. Rol hem dan uit met een deegroller tot een lap van ongeveer 15×30 cm. Doe dan de amandelspijs erop, waarbij je een rand van ongeveer 1 cm deeg rondom overhoudt. Rol de andere helft van het deeg uit tot een even grote lap en leg deze eroverheen. Maak de randen vast. Klop het andere ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van het deeg.
Versier de bovenkant van het deeg met de amandelen en bak de gevulde speculaas in de oven op 175 graden in 45 minuten gaar en diepbruin. Je kunt de koek ongeveer 4 dagen bewaren in een luchtdichte trommel, maar warm is hij ook erg lekker!

www.toflowblog.wordpress.com
Speculaasbrokken en -koeken
- 300 gram bloem
- 175 gram boter
- 150 gram basterdsuiker (liefst donker)
- 4 eetlepels speculaaskruiden
- 25 gram garneeramandelen
- 2 eetlepels koud water (zo koud mogelijk)
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine, behalve de garneeramandelen. Meng het geheel tot een dik en soepel deeg. Neem het deeg, als het goed gemengd is, uit de keukenmachine en doe het in folie verpakt in de koelkast. Na een half uur kun je het deeg gaan klaarmaken. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Voor speculaasbrokken kun je het nu bakken en later in stukken breken. Voor speculaaskoeken kun je er naar wens leuke vormen van maken: mannetjes, sterren of sinterklaaspoppen. Zorg dat de koeken ongeveer 1 cm dik blijven, anders klopt de baktijd niet. Bak het deeg in de oven op 175 graden in ongeveer 35 minuten (speculaasbrokken) of 30 minuten (speculaaskoeken).

www.kuiper-eefde.ambachtsbakker.nl
Taai-taai
- 250 gram honing
- 2 eieren
- 350 gram bloem
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 zakje bakpoeder
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
Meng de honing met een van de eieren. Meng in een andere kom alle droge ingrediënten bij elkaar en schep ze daarna met een houten lepel door het honingmengsel. Bestuif je handen en kneed het geheel tot een stevige, iets plakkerige bal. Leg hem daarna een uur in de koelkast om te rusten.
Haal het deeg uit de koelkast en maak een plak van ongeveer 1 cm dik. Steek hier leuke vormpjes in uit of snijd ze zelf. Met kinderen kun je hier mooie sinterklazen van maken of andere leuke vormen. Doe ze daarna in de oven en bak ze op 200 graden in 10-15 minuten bruin en gaar.

www.bakkervries.nl
Sinterklaashapjes zelf maken
Het is heerlijk om sinterklaashapjes zelf te maken. Niet alleen heb je er een goed gevoel over, maar het is ook nog eens minder ongezond dan de kant-en-klare hapjes uit de winkel. Wil je er echt iets bijzonders van maken dit jaar en heb je toevallig een chocoladefontein? Gebruik die dan om van de sinterklaashapjes een chocoladefondue samen te stellen. Speculaas, taai-taai en pepernoten zijn heerlijk met een chocoladelaagje. En aangezien sinterklaas toch al een feest is dat niet echt past bij diëten, mag je je best voor een keertje lekker te buiten gaan aan de zelfgemaakte sinterklaashapjes!