Spaanse gehaktballetjes of Albondigaz zijn een must bij een tapas etentje. De balletjes zijn doorgaans zoet van smaak, zijn lekker zacht en heerlijk mals. Zoals veel Spaanse gerechten wordt er best wat knoflook in gebruikt, maar dat is helemaal niet erg zolang je de volgende dag maar geen romantische date hebt. Albondigaz hoort thuis in de top 10 van lekkerste Spaanse tapas gerechten.
Ingrediënten (4 p.)
Voor de gehaktballetjes:
- 250 gram gehakt, half om half
- 2 teentjes knoflook
- ½ uitje
- ½ theelepel peterselie
- ½ sneetje brood, in melk geweekt
- 1 ei
- 2 eetlepels paneermeel
Voor de saus:
- 1 knoflookteentje
- 2 grote tomaten
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels tomatenpuree
- ½ theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel cayennepeper (minder als je niet van pittig houdt!)
- Snufje tijm
- 2 theelepels honing
Bereidingswijze van Albondigaz
De gehaktballetjes:
- Hak de knoflook, ui en peterselie goed fijn. Doe ze in een kom en voeg alle andere ingrediënten, uitgezonderd de paneermeel, toe. Kneed alles stevig door elkaar en maak kleine balletjes van het gehakt.
- Rol de balletjes door de paneermeel zodat er een laagje op ontstaat. Verhit dan een pan, doe er wat olijfolie in en bak de balletjes rondom bruin. Zet opzij terwijl je verdergaat met de saus.
De saus:
- Snij de knoflook fijn. Zet een pan op laag vuur en laat de knoflook zachtjes fruiten.
- Was de tomaten en snijd ze in blokjes. Voeg ze toe aan de knoflook wanneer deze zacht is geworden. Breng ze zachtjes aan de kook totdat ze helemaal zacht zijn. Gebruik dan een staafmixer of blender om dit mengsel helemaal fijn te malen.
- Voeg de resterende ingrediënten toe. Wil je de smaak wat pittiger, dan voeg je extra cayennepeper toe. Wil je juist wat zoeter, dan ga je voor extra honing. Zout en peper behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden.
Afronding:
- Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en laat ze 10 minuutjes zachtjes mee sudderen. Serveer de balletjes in een kleine schaal of in aparte schaaltjes voor iedereen.
Deze gehaktballetjes worden ook wel gebruikt als bijgerecht bij verschillende gerechten. Het is ook erg lekker om als saus te eten bij gekookte pasta. Maar natuurlijk is het helemaal perfect als lekker tapas-gerechtje. Helemaal als het geserveerd wordt met allerlei andere tapas hapjes!
Uitgelichte afbeelding via shutterstock.com