Een spiraaltaart van groenten is niet alleen heel lekker, maar ook heel mooi om te zien. Het is een vrolijke manier om het eten klaar te maken. En het is minder werk dan het lijkt! Deze hartige taart ziet er prachtig uit en is absoluut de moeite waard. Hij is vegetarisch, maar bevat wel eieren. En ben je echt een vleesliefhebber, dan kun je plakjes ham tussen de groenten verstoppen.
Spiraaltaart ingrediënten (6 personen)
- 8 plakjes deeg voor hartige taart uit de diepvries, of 8 plakjes bladerdeeg. Dan wordt hij wat zwaarder en zoeter.
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 4 wortelen of 1 grote winterwortel
- 2 eieren maat M
- 2 el verse tijm of 1 el gedroogde tijm
- 1 el rozemarijn
- Zout en peper naar smaak
En een springvorm om de taart in te maken. Het kan ook in een ovenschaal, maar dan kun je hem niet zo mooi serveren.
Groentetaart maken
Bekleed de bakvorm met bakpapier. Bekleed de bodem en de randen van de vorm met het deeg. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Maak de groenten schoon en schil de wortels. Snijd de courgette en de aubergine in de lengte in tweeën.
Snijd alle groenten met een dunschiller in de lengte in lange dunne plakken. De courgette en de aubergine schil je op zo’n manier dat de plakken zo smal mogelijk zijn (net zo breed als die van de wortels).
Leg een voor een de plakken groenten langs de rand van de springvorm en maak een draaiende beweging naar het midden toe. Wissel de groenten om en om af. Zet de courgette en de aubergine met de schil naar boven zodat ze mooie kleuren aan de taart geven.
Ben je in het midden en heb je nog een paar cm te gaan? Leg dan een aantal plakjes groente op elkaar en rol ze op. Zet dit rolletje in het midden.
Kluts de eieren en doe de kruiden en peper en zout er doorheen. Giet het ei over de groentetaart. Plaats de taart dan 30-35 minuten in de oven.
Deze groentetaart is een lekker zelfstandig recept, maar is ook goed te combineren met andere gerechten. Het is bijvoorbeeld een mooi voorgerecht of bijgerecht bij een wat uitgebreidere maaltijd.