Het suikervrij dieet is heel bekend geworden. De theorie is eenvoudig: je hebt helemaal niet zoveel suikers nodig als je denkt. Je lichaam kan prima functioneren zonder veel suikers. Sterker nog, je raakt beter in balans als je zo weinig mogelijk suikers eet. Het is beter voor je darmen, voor je energieniveau én je valt ervan af. Er is alleen een nadeel: een suikervrij dieet volgens kan best lastig zijn. Dit zijn tips voor als je met een suikervrij dieet wilt afvallen!
De achtergrond van het suikervrij dieet
Laten we beginnen met de achtergrond van het suikervrij dieet. Als je begrijpt hoe het werkt, is het makkelijker om het vol te houden. Hoe werkt het eigenlijk in je lichaam?
- Als je suikers eet, worden deze in je maag en darmen afgebroken en opgenomen in je lichaam. De bloedsuikerspiegel stijgt daardoor. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van het type suiker.
- Als de bloedsuikerspiegel stijgt, gaat je lichaam insuline aanmaken. Dat zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt. Overtollige suikers worden tijdelijk opgeslagen in de vorm van vet. Als er te weinig energie in je lichaam beschikbaar is, kan vet worden verbrand om weer bruikbare energie te krijgen.
- Als je teveel eet, is het logisch dat je aankomt. Je lichaam slaat alles wat je teveel eet op als vet. Als je te weinig eet, verbrand je weer vet waardoor je afvalt.
Er zijn eigenlijk maar drie groepen voeding: eiwitten, vetten en koolhydraten (suikers). Eiwitten worden afgebroken en gebruikt als bouwstenen in je lichaam. Ze geven nauwelijks energie. Vetten geven wat meer energie, maar het kost moeite om ze af te breken. Suikers leveren veel sneller energie aan je lichaam. Dat is ook de reden waarom je meer aankomt van een zoet tussendoortje als van een vet tussendoortje. Hoewel je natuurlijk ook niet te vet moet eten, zijn suikers er de hoofdoorzaak van dik worden.
Suikervrij diëten: kan dat?
Kun je eigenlijk wel een hele groep voedingsmiddelen zomaar weglaten in je dieet? Jazeker! Alleen wordt geadviseerd om niet te lang suikervrij te leven. Het idee van het suikervrij dieet is eenvoudig. Je begint door helemaal geen geraffineerde en toegevoegde suikers te eten en zo weinig mogelijk natuurlijke suikers. Na verloop van tijd mag je langzaam weer wat suikers toelaten in je voeding. Bijvoorbeeld door fruit te eten of een keer te genieten van een pastagerecht. Je bouwt de hoeveelheid suikers langzaam op, maar je blijft toegevoegde suikers en snoepgoed vermijden. Zo bouw je langzaam weer een compleet gezond voedingspatroon op. In de tussentijd kun je met het suikervrij dieet afvallen.
Tip: Het Beste Dieet van 2020 (volgens onze mening)
Afvallen zonder suiker en koolhydraten
Bij suiker denk je misschien vooral aan kristalsuiker. Maar suikers zitten vrijwel overal in. Ze zitten niet alleen in snoep, maar ook in brood, pasta, fruit, melk, zuivelproducten en ga zo maar door. Daarom worden in het suikervrij dieet alleen in het begin vrijwel alle suikers gemeden. Daarna kun je bepaalde voedingsgroepen weer terug opnemen in je dieet. Je kunt het niet lang volhouden om echt volledig suikervrij te eten, omdat je dan ook essentiële vitamines gaat missen. Uiteindelijk kom je meestal terecht bij een koolhydraatarm dieet, waarbij je eigenlijk vooral koolhydraten vermijdt, maar vrije suikers wel kunt eten.
Suikervrij dieet voedingslijst
Het suikervrij dieet bestaat uit een voedingslijst van dingen die je moet vermijden en dingen die je wel mag eten. Hij bestaat uit verschillende delen: dingen die je sowieso moet vermijden, dingen die je na verloop van tijd weer mag eten en dingen die je gewoon altijd mag blijven eten.
Dingen die je altijd moet blijven vermijden
Er zijn producten die gewoon niet passen in een gezonde leefstijl. Dat zijn producten met veel toegevoegde of geraffineerde suikers. Tegenwoordig zie je veel verpakkingen waarop staat dat er geen kunstmatige suikers in zitten. Bedenk dan dat er waarschijnlijk wel veel overbodige natuurlijke suikers in zitten! De beste tip: kijk op de verpakking. Men is verplicht daar op te zetten wat eraan is toegevoegd. Dit zijn woorden die rood licht geven:
- Woorden die eindigen op -ose. Bijvoorbeeld glucose, dextrose, fructose en ga zo maar door. Dit is namelijk de technische benaming voor suiker.
- Woorden die eindigen op -suiker. Bijvoorbeeld invertsuiker, rietsuiker of druivensuiker.
- Woorden waarvan je weet dat het zoete dingen zijn, zoals stroop of honing.
- Witte deegproducten, zoals alle soorten brood die niet volkoren zijn, en bijvoorbeeld macaroni en spaghetti in de niet-volkoren variant.
Als je deze woorden op een verpakking vermeld ziet staan, weet je dat er toegevoegde suikers in zitten. En hoe natuurlijk die suikers ook zijn, in je lichaam worden ze op dezelfde manier verwerkt. Je hebt ze ook niet nodig in je voeding.
Dingen die je na verloop van tijd weer kunt eten
Bij het suikervrij dieet begin je streng. Maar na een tijdje wordt de suikervrij dieet voedingslijst wat minder strikt. Je mag dan weer extra producten gebruiken, die je de eerste weken ook niet mocht hebben.
- Zuivelproducten. Hier zit wel lactose in (suiker) maar dat is geen toegevoegde suiker. Je kunt niet langer dan een paar weken zonder zuivelproducten.
- Zoet fruit. In het begin vermijd je ze omdat ze ook veel suikers bevatten. Maar deze suikers worden langzamer in je lichaam verwerkt dan geraffineerde suikers. Bovendien bevat fruit veel vezels, wat goed is voor je darmen. Je kunt dus wel een poosje zonder, maar niet te lang.
- Volkoren deegproducten. Denk aan volkoren pasta en volkoren brood. Dit bevat wel vrij veel koolhydraten, maar deze worden langzamer afgebroken. Bovendien bevatten volkoren producten veel vezels, wat goed voor je darmen is. In het begin vermijd je deze producten helemaal, maar na de eerste weken mag je in kleine hoeveelheden weer gaan voor volkoren deegproducten. Ga liever niet voor producten met toegevoegde suikers, zoals koekjes.
Wat je altijd kunt blijven eten
Bepaalde voedingsgroepen kun je altijd blijven eten in het suikervrij dieet. Dat is handig in de eerste weken, zodat je wel een stevige basis hebt.
- Alle soorten groenten, tomaten, uien, snoepgroenten etc.
- Alle soorten vlees, tenzij het in een zoete marinade zit.
- Rijst, bij voorkeur zilvervliesrijst.
- Onbewerkte granen, zoals havermout en boekweit.
- Melk, tenzij je een echt heel rigoureus suikervrij dieet houdt.
- Vis
- Eieren
Praktische tips om het suikervrij dieet vol te houden
Het suikervrij dieet klinkt heel goed, maar is best lastig vol te houden. Je kunt wel veel doen om het te laten slagen. Met name een goede voorbereiding kan heel veel helpen.
Tip 1: creëer een suikervrije omgeving
Het gaat je waarschijnlijk niet lukken om door te zetten met je dieet als er allemaal suikerhoudende producten in huis zijn. Haal dus eerst alle tussendoortjes, chips, chocola en snoep weg. Zorg ervoor dat je er echt niet meer bij kunt. Zorg dat je alleen nog gezonde producten in huis hebt op het moment dat je begint met het dieet.
Tip 2: accepteer dat je een junkie bent
Het is helemaal niet gek als je de eerste week als een gek in huis aan het zoeken bent naar een verdwaalt tussendoortje. Of dat je in de winkel staat te kwijlen bij de chips. Je bent een echte suiker-junk. En dus ben je nu aan het afkicken. Je kunt daar ook last van krijgen: trillende handen, hoofdpijn, vermoeidheid en een slecht humeur zijn heel normaal in het begin van het dieet.
Tip 3: heb genoeg gezonde tussendoortjes in huis
Je krijgt na een tijdje gegarandeerd de neiging om te gaan snoepen. Dat is een reactie van je lichaam. Het is gewend om regelmatig een flinke hoeveelheid suikers te krijgen. Krijgt je lichaam dat niet, dan denkt je lichaam dat er een tekort is, ook al is dat er niet echt. Het kan helpen om iets anders te eten, waar geen suikers in zitten. Bij voorkeur kies je geen zoete dingen (dus ook geen suikervervangers) omdat die je bloedspiegel laten zakken waardoor je nog meer honger krijgt. Ga liever voor snoepgroenten, rijstwafels (ongezoet) of andere niet-suikerhoudende tussendoortjes.
Tip 4: kies leuke recepten
Suikervrij koken is echt heel moeilijk als je het uit je hoofd moet doen. Maar er zijn veel suikervrije recepten te vinden waar je best veel mee kan. Zo kun je toch gevarieerd en leuk koken en maak je heerlijke gerechten zonder suiker. Het hoeft lang niet altijd een gemis te zijn! Kijk bij voorkeur in kookboeken die speciaal gericht zijn op suikervrije recepten, want anders zul je telkens bij de ingrediëntenlijst ontdekken dat een bepaald recept toch niet kan.
Tip 5: kijk naar wat je wél kan eten
Kijken naar lijsten van alles wat je niet mag eten, maakt je depressief. Kijk dus vooral naar wat nog wél kan. Vind je het echt moeilijk om positief te blijven? Beloon jezelf elke dag met een klein stukje pure chocola (min. 60% cacao). Of beloon jezelf met iets anders. Geef jezelf bijvoorbeeld elke week dat je het volhoudt een cadeautje, zolang het maar geen eten is. Een leuk boek, een mooi spel of iets anders kan je ook stimuleren om vol te houden.
Suikervrij dieet voor 20 dagen met recepten en hulp
Heb je al eens een suikervrij dieet geprobeerd, maar hield je het niet vol? Of is dit de eerste keer, maar zie je er tegenop? Dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Er zijn goede pakketten te vinden die bestaan uit een ebook met recepten, handige tips en hulp van mensen die ook hetzelfde dieet volgen. Je kunt bijvoorbeeld het suikervrij dieet voor 20 dagen proberen, waarbij je dus 20 dagen geen suiker meer eet. Daarna kun je langzaam je voedingspatroon weer uitbreiden met suikers, al kun je het beste toegevoegde suikers zoveel mogelijk blijven vermijden. Het mooie is dat je met dit dieet gemiddeld zo’n 4-6 kg afvalt op een goede manier en in korte tijd. Je krijgt geen last van het jojo-effect als je na de dieetperiode weer rustig opbouwt.
Afvallen zonder suiker werkt snel en effectief. Het is lastig vol te houden, maar het is minder moeilijk dan veel crashdiëten. Het is ook een stuk gezonder bovendien! Ga jij voor het suikervrij dieet om af te vallen? Dan zul je merken dat je hierna ook minder last hebt van je suikerverslaving. Na verloop van tijd zul je (te) zoete producten zelfs niet meer lekker vinden!
Ga direct aan de slag en download het e-book 20 dagen suikervrij.